Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф нарича новите правила

...
Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф нарича новите правила
Коментари Харесай

ЕС съди Полша за подкопаване на съдебната независимост

Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф назовава новите правила " чистка "

Още по тематиката
Ако Съдът на Европейски Съюз спре полския Закон за Върховния съд, това ще е казус

Досега няма случай съдът в Люксембург да е спирал закон в някоя страна, споделя преподавателят по право на Европейски Съюз Станислав Костов
25 сеп 2018
Европейската комисия предава Полша на Съда на Европейски Съюз
24 сеп 2018
Думам ти, Унгария, сещай се, България

Техниките на политическата офанзива против демокрацията, употребявани от Орбан, се ползват свободно и от Борисов
15 сеп 2018 " Европейската комисия декларира, че полският закон за Върховния съд не подхожда на законите на Европейски Съюз, защото подкопава правилото на правосъдна самостоятелност. " С това умозаключение Брюксел предава Полша на Съда на Европейски Съюз поради измененията на ръководещата партия по отношение на правосъдната система, които нарушават независимостта на съдилищата, написа Reuters.

Според новия полски закон пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд ще бъде понижена от 70 на 65 години, което заплашва с наложително пенсиониране 27 от 72 съдии. Освен това мандатът на ръководител на съда ще бъде предварително преустановен.

Предотвратяване на пенсионирането

Европейска комисия е поискала от Съда на Европейски Съюз да прекрати използването на закона, до момента в който не издаде присъда, с цел да предотврати пенсионирането на съдиите и назначението на нови претенденти. Това се е наложило, защото новите съдии във Върховния съд са назначени от Националния правосъден съвет, който след измененията на ръководещите евроскептици се състои от назначени от тях номинации.

Ситуацията във Варшава припомня на тази в Будапеща, която по-рано този месец беше глобена от Европейския парламент поради подкопаване на законите на Европейски Съюз за демокрацията, гражданските права и корупцията. Унгария е втората страна, против която се задейства така наречен член 7, откакто Европейска комисия стартира процедура против Полша заради намесата й в работата на правосъдната власт. По-рано тази година пък Съдът на Европейски Съюз постанови, че Варшава е нарушила законите на блока за околната среда с всеобщото изсичане на дървета в Беловежката гора.

Позицията на Полша

Полша реагира остро на дейностите на Европейски Съюз. " Страната е подготвена да пази своята законова и конституционна позиция ", показва държавен представител. Управляващите декларират, че ще разясняват делото, когато получат нужните документи от Европейска комисия. Но акцентират, че само обвързващо присъждане на Съда на Европейски Съюз ще ги накара да трансформират закона. По думите им измененията в закона са нужни, с цел да се усъвършенства успеваемостта на правосъдната система и да се отстранен съдиите от комунистическия интервал в страната.

Европейски министри ще проведат чуване на 16 октомври, на което Варшава ще може да изясни дейностите си по отношение на правосъдната система. Подобни чувания се състояха през юни и септември и тогава беше заключено, че полските пояснения не са приемливи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР