Председателят на политическа партия МИР и водач на листата за

...
Председателят на политическа партия МИР и водач на листата за
Коментари Харесай

Симеон Славчев: В София да се изгради паметник на закрилника на българския народ св. Йоан Рилски

Председателят на политическа партия МИР и лидер на листата за общински съветници в София инж. Симеон Славчев предлага в столицата да бъде построен монумент на небесния покровител и настойник на българския народ - св. Йоан Рилски Чудотворец.

Това свое предложение той направи през днешния ден, когато Българската православна черква уважава най-известния български светец и създател на най-големия манастир в България - Рилския, по време на среща с жители в регион " Младост ", на която показа претендента на Политическа партия МИР за кмет на региона Александър Лазаров.

" Св. Иван Рилски в продължение на повече от едно хилядолетие е уважаван като небесен покровител и настойник на българския народ. В националната памет и многовековна традиция Рилския вълшебник е пример за себеотдаване, безсребърничество, както и за обич към близък и Родината. Той е надълбоко уважаван и през днешния ден от българския народ, а името му носят десетки православни храмове, улици, учебни заведения, лечебни заведения и институции. св. Йоан Рилски Чудотворец е патрон и на българските будители и неговото име дружно с другите духовни водачи и велики персони от българската история като св.св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, въплъщава духовната връзка на българите по света с Родината. За това най-логичното нещо е в центъра на столицата на България да бъде построен монумент на небесния ни покровител и нравствен лидер ", стимулира своето предложение инж. Симеон Славчев пред жителите на регион " Младост " в София.

Заедно с построяването на паметника на св. Йоан Рилски Чудотворец ръководителя на най-младата партия в България МИР Симеон Славчев предлага да бъде построен и монумент на свети равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

" Абсолютно неприемливо е българския държател, който постанова християнството и вкарва славянската книжовност в България също да няма монумент в София ", сподели още инж. Симеон Славчев . Той напомни и завета на митрополит Климент Търновски към православния българин - " Да пазим Православието като очите си - това е най-висока и свещена служба на всеки почтен българин. И да не забравяме в никакъв случай: има православие и нас, има и български народ, няма православие - няма и български народ ".

" Именно за това през днешния ден, когато почитаме небесния покровител и настойник на българския народ, поемам ангажимент към всички столичани и към всички българи, че в новия мандат на Столичния общински съвет построяването на монументи на св. Йоан Рилски Чудотворец и свети равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, ще бъде моя персонална идея ", сподели лидера на листата за общински съветници на политическа партия МИР в София инж. Симеон Славчев .

Запитан къде съгласно него би трябвало да бъдат построени паметниците на св. Йоан Рилски Чудотворец и св. цар Борис-Михаил, покръстител, инж. Славчев отговори, че съгласно него най-подходящото за това място е пространството пред основния вход на храм-паметника " Св. Александър Невски " в градинката пред постройката на Светия Синод.

Председателят на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев пое ангажимент да образува два инициативни комитета от български интелектуалци, историци, учени, духовници и общественици, които да започват процеса по построяването на двата паметника в София.

" България има богато културно, духовно и историческо завещание, което би трябвало да бъде излъчено от генерации на генерации и да бъде разпространявано в целия свят. Изграждането на паметниците на св. Йоан Рилски Чудотворец и св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, както и на паметника на създателя на българската страна хан Аспарух в София, ще допринесат столицата на България да стане с изключение на културна, само че и духовна столица на Европа ", приключи инж. Симеон Славчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР