Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан
Коментари Харесай

Цветанов участва в обсъждането на НАТО на Трансатлантическата конференция

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе присъединяване в осмата Трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове, която се организира във Вашингтон. Организатори на форума са Международният републикански институт, институтът " Хъдсън " от Вашингтон и Центърът за европейски проучвания " Вилфред Мартенс ".

Дневният ред на конференцията беше зависещ на срещата на НАТО в Брюксел и произлизащите от нея вероятности пред трансатлантическото съдействие. По време на панелната полемика, в която участваха специалисти от Съединени американски щати и Европа, бяха изведени главните детайли на актуалната среда за сигурност, като бе регистрирано, че след приключването на Студената война заканите към държавите-членки на НАТО не са изчезнали, а единствено са изменени по темперамент.

В рамките на Трансатлантическата конференция на мозъчните тръстове бе маркирано още, че откритите военни закани към момента са налице, само че те са допълнени от асиметрични закани. Тероризмът и насилственият екстремизъм са запазили своите равнища на наличие, а в някои случаи даже са се нараснали, само че НАТО има неповторимата роля да защищава демократичния свят от тези закани, утвърждавайки се като балансиращ фактор за сигурността на Европа и света.

Същевременно Цветан Цветанов се срещна в Държавния департамент на Съединени американски щати във Вашингтон със зам.-помощник държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на опиатите и правоохраната Брук Дарби, която през по-голяма част от професионалното си развиване е работила в региона на противодействието на опиатите и проведената престъпност и налагане върховенството на закона.

В рамките на диалога Цветан Цветанов срещна американската страна с към този момент завършилото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, чийто главен приоритет беше очертаването на ясна европейска вероятност пред страните от Западните Балкани. Двете страни се сплотиха към мнението, че европейското бъдеще за страните от региона няма опция. Беше изразено удовлетворение, че измежду целите на Австрийското председателство също участва тематиката за Западните Балкани, като по този метод се обезпечава политическа последователност. Цветан Цветанов благодари на Брук Дарби за изваждането на България от отрицателната " Втора група - особено наблюдаване " в Доклада по трафика на хора за 2018 година, наблягайки че това е самопризнание за напъните на държавното управление на премиера Бойко Борисов в тази област. За страдание, през 2013-2014 година нашата страна е попаднала в отрицателния лист заради несъответстваща правоохранителна промяна на тогавашното държавно управление, закривайки ГДБОП и изпращайки чиновниците й в други структури от правоохранителната рамка. Това довежда до тежки организационни и правно-нормативни проблеми, което не остава неусетно и неотчетено в годишните отчети на Държавния департамент за 2014 и 2015 година Именно тогава България е преместена в по-ниската група от страни.

В хода на срещата американската страна изрази позитивно мнение и поддръжка за новосформираната Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), като бе маркирано, че това е стъпка е вярна посока, която ще докара до усилване върховенството на закона. От българска страна беше изразено единодушие с това мнение, както и беше изразено предпочитание за подкрепяне подобряването на административния потенциал. Беше разисквана опцията от провеждането на широкообхватно профилирано образование на представители на правоохранителните служби, прокуратурата и правосъдните управляващи по противопоставяне и следствие на съответни по тип и темперамент закононарушения. И двете страни се сплотиха към мнението, че е извънредно значимо проверяващите и правосъдните органи да имат характерни професионални знания с оглед по-успешното противопоставяне на даден тип закононарушение. Това виждане беше доразвито с концепция за вероятно взаимно образование в България на чиновници от прилежащи страни, чрез което да се покачва експертният потенциал, както и да се основават хоризонтални професионални връзки на съдействие.

От Държавния департамент бяха изразени благодарности към Цветан Цветанов за отличните равнища на съдействие с България през годините. От своя страна Цветанов уточни, че това съдействие е потвърдено неведнъж през годините, от време на време и при доста тежки обстановки като терористичния атентат в Бургас през 2012 година

Цветан Цветанов и Брук Дарби споделиха увереността си, че двустранното съдействие ще продължи да се развива в позитивна и възходяща тенденция. Беше изразено предпочитание за поддържане на постоянен контакт за по-добра взаимна осведоменост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР