Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Възстановяването на Багриловия надпис отстрани една гигантска несправедливост

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва през днешния ден на откриването на реставрирания Багрилов надпис във Велико Търново. На откриването участваха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, депутатът от ГЕРБ-Велико Търново Станислава Стоянова и ръководителят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, както и доста поданици и посетители на старопрестолно Търново.
 1  3  6  8
Десет години след провъзгласяването на българската Независимост, върху канара в подножието на хълма Света гора били изписани паметните слова: „Българино, помни, че ти, въ царуването на НВ. Фердинанд Първи царъ на българите се бори юначен и освободи Македония на 29 -XI-1915 година, а Добруджа на 4-I-1917 г.“. Така нареченият Багрилов надпис бил изсечен по концепция на великотърновския държавник Димитър Багрилов, с цел да припомня на бъдещите генерации за тези събития, само че и като израз на устрема за обединяване на всички български земи. Буквите били заличени през 50-те години по време на социалистическия режим. Точно 100 години след неговата поява, заличеният надпис бе възобновен по самодейност на Ротари клуб – Велико Търново и с дарения от родолюбиви жители.

„ С възобновяване на паметника се в профил една гигантска неправда и поругаване на нашето достолепие като нация. Този надпис е извънредно знаков, защото той свързва независимостта и концепцията за национално обединяване. Войните за национално обединяване, и изключително първата международна война, която по виновност на комунистическия режим беше изтикана някъде грубо в периферията на нашата памет, е в действителност най-благородната война, водена от нашия народ в цялата ни история и тя неслучайно е наречена от нашите прародители отечествена война. Неслучайно и в този надпис е казано, че ние тогава сме освободили поробените елементи на отечеството – Македония и Добруджа ”, сподели при откриването историкът проф. Пламен Павлов, учител във Великотърновския университет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР