Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан
Коментари Харесай

Цветан Цветанов участва в Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове във Вашингтон

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове. Форумът обичайно се организира във Вашингтон, където Цветанов е на едноседмично работно посещаване. В събитието вземат участие ръководители на мозъчни тръстове, висши партийни водачи и депутати от ЕНП в Европейския парламент. На конференцията се разискват настоящи въпроси на двустранните връзки Съединени американски щати – Европейски Съюз и се образуват тактики за развиването им. Тазгодишното издание на трансатлантическата конференция на мозъчните тръстове съответства със Срещата на върха на страните от НАТО в Брюксел.

В рамките на форума Цветан Цветанов организира среща с президента на Центъра за европейски проучвания “Вилфрид Мартенс” и някогашен министър-председател на Словакия Микулаш Дзуринда. Центърът е главният мозъчен концерн на Европейската национална партия, основан е в Брюксел и е в основата на голям брой проучвания в региона на политиката, стопанската система и обществено-социалното развиване. Той е явен изразител на паневропейската концепция и на християндемократическите хрумвания на политическия консерватизъм. Цветанов и Дзуринда разискаха настоящата политическа конюнктура в Европа и разнообразни аспекти на трансатлантическите връзки. Двамата показаха общо мнение, че заканите пред демократичните общества са действителни, само че не са непреодолими и по тази причина са значими положителната съюзна взаимност и надеждните връзки сред Съединени американски щати и Европа. Като най-голяма опасност пред Стария континент сега Цветанов, който е и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, и Микулаш Дзуринда дефинираха имиграционния напън и разнобоя сред европейските страни в региона на имиграционната политика. В хода на диалога бяха разисквани и общи аспекти на бъдеща взаимна активност, в това число и благоприятни условия за присъединяване на младежи от ГЕРБ в общи европейски проучвателен планове.

По време на Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове във Вашингтон Цветан Цветанов се срещна и с Крейг Кенеди, който е старши началник в института “Хъдсън” и президент на фонда “Маршал” в продължение на 18 години. Кенеди е деец в региона на трансатлантическите връзки, като той работи в тази сфера от 1980 година, като за тези години е минал през всички университетски степени на научно-изследователската активност.



Преди по-малко от месец Европа означи 70 години от стартирането на Плана “Маршал” (3 юни 1948 г.). Благодарение на него страните с демократични държавни управления съумяват бързо да преодолеят последствията от най-разрушителната война в историята на човечеството - Втората международна война. Една година по-късно, през 1949 година, се слага основата на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО). Именно това са събитията, сложили основите на същинското трансатлантическо съдействие. Цветанов и Кенеди се сплотиха към мнението, че през всички тези 70 години непрестанно следим действителните резултати от тези исторически дейности - обединена Европа, работеща дружно с Америка за благосъстоянието на народите от двете страни на Атлантика. Двамата разясниха, че през тези седем десетилетия е имало и положителни, и сложни времена, имало е разтърсвания, само че и доста триумфи. „ Положението през днешния ден е същото. Въпреки някои компликации, северноатлантическата концепция е мощна, витална и перспективна. С обединени старания може да бъде преодоляна всяка компликация по пътя “, подчертаха Цветан Цветанов и Крейг Кенеди.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР