Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по
Коментари Харесай

Избраха Цветанов в управата на Европол

Председателят на ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов бе определен за непрекъснат представител в Управителния съвет на Европол на съвещание на Съвместната група за парламентарен надзор на организацията (СГПК), оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Позицията е значима за упражняването на контролните и надзорни функционалности на СГПК, като обезпечава връзката сред националните парламенти на страните членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол.

Изборът е бил изработен с цялостен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент. Мандатът на Цветанов започва през днешния ден, като той ще съставлява в Управителния съвет на Европол контролната група, която се състои от четиричленни делегации от националните парламенти на страните членки, участващи в Европол и Дания, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент, с водещата роля на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ). 

Цветанов е бил номиниран за поста от съпредседателите на СГПК от ЛИБЕ и от Австрийското председателство - ръководителят на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчикът по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, ръководител на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, ръководител на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент. След разискване от представителите на Тройката, номинацията бе сложена за гласоподаване в пленарния формат на групата. 

Съпредседателите са аргументирали номинацията с високата оценка за персоналните и професионални качества на Цветанов и богатия му опит като вътрешен министър и зам.-министър ръководител, както и достиженията на групата по време на неговото съпредседателство в границите на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

След тригодишни договаряния по Процедурните правила и въз основа на заложеното в Лисабонския контракт, през вчерашния ден и през днешния ден СГПК организира първото си постоянно съвещание по признатите в София през март тази година Процедурни правила за работата на СГПК. Приемането на процедурния устав в България бе допустимо след постигането на единодушие сред всички национални делегации вследствие на работата на съпредседателите Цветанов и Мораеш, ръководител на комисията ЛИБЕ, които организираха петмесечни договаряния с деветте национални делегации с изразени запаси.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР