Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата по

...
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата по
Коментари Харесай

Дуетът Пеевски-Добрев продължава битката с „Лукойл“

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски сезира прокуратурата по следствие на „ Политико “ за противозаконен експорт на съветски нефт от „ Лукойл ” България, оповестиха от пресцентъра на Движението за права и свободи. Сигналът до прокуратурата за инспекция на „ Лукойл ” България е за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, в това число и в страните от Европейския съюз (ЕС), горива, които са създадени от съветски нефт.

Сигналът е изпратен от Делян Пеевски и от народния представител от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика Делян Добрев. Адресиран е до прокуратурата и до Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и е по взаимно следствие на неправителствената организация „ Global Witness “, Центъра за проучване на демокрацията в България и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, Финландия (CREA), оповестено от изданието „ Политико “ на 9 ноември, обясниха от Движение за права и свободи.

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената значимост за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни изявления. Пеевски показва, че цитираните източници, е допустимо да съдържат задоволително данни за търсене на наказателна отговорност от избрани лица, в случай че същите са позволили заобикаляне на наложените на Русия наказания от страна на Европейски Съюз, което е довело до облаги за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според следствието единствено сред месеците март и юли 2023 година рафинерията на „ Лукойл “ е изнесла по този метод към три милиона барела горива, създадени от съветски нефт.

В сигнала Делян Пеевски упорства да бъде осъществена цялостна, задълбочена и всеобхватна инспекция, при която, в случай че бъдат открити съответни лица, направили нарушаване на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия наказания от Европейския съюз и до реализиране на състав на осъществено закононарушение, да бъдат подхванати нужните дейности за отбрана на публичния интерес и търсене на съответната отговорност, оповестиха още от Движение за права и свободи.

Припомняме, че през вчерашния ден Делян Добрев разгласи, че е внесъл ново предложение в Народното събрание за анулация на дерогацията на „ Лукойл “. Депутатът подава законопроект за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Предлага се в тридневен период от обнародването на измененията в „ Държавен вестник ” Министерският съвет да анулира дерогацията. Посочва се, че от анулацията на дерогацията „ Лукойл Нефтохим Бургас ” АД би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Предвидено е Агенция „ Митници “ да следи за осъществяване на задължението.

Енергийните специалисти обаче настояват, че отпадането на дерогацията на „ Лукойл “ незабавно ще вдигне фрапантно цените на горивата. Според икономиста народен представител от ПП-ДБ Георги Ганев литър бензин ще удари 4 лв.. По тази причина от Промяната упорстват отпадането на дерогацията да стане след зимата.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР