Председателят на ПЕС Сергей Станишев, вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс,

...
Председателят на ПЕС Сергей Станишев, вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс,
Коментари Харесай

Станишев, Тимерманс и Санчес призоваха за солидарност в ЕС при кризата с библейски размери

Председателят на ПЕС Сергей Станишев, вицепрезидентът на Европейска комисия Франс Тимерманс, министър председателят на Испания Педро Санчес и висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел приканиха за взаимност в Европейски Съюз, тъй като единствено тя може да избави съюза. Това стана в онлайн полемика, отдадена на 1 май и на ограниченията за оправянето с последствията от пандемията от ковид. 45 млн. души в страните от Европейски Съюз са безработни, заяви генералният секретар Лука Византини.

" Ние, социалистите, носим днешния ден в сърцата си. И помним, че хората не са просто цифри, а пазарите би трябвало да бъдат контролирани. Че солидарността е преди конкуренцията. Денят на труда ни припомня за нашите корени. Всичко стартира през XIX век, когато служащите желаеха 8-часов работен ден, а правото на труд, почтено възнаграждение и заслужен живот, не ни бяха дадени безплатно. Извоювахме ги! 150 години по-късно нашето обръщение е все по-актуално - солидарността е по-нужна от всеки път! В деня на труда ние се гордеем с това, което сме, с достиженията си и с това, което желаеме да реализираме!, съобщи Сергей Станишев, който откри проведената от ПЕС онлайн полемика. В нея участваха левите комисари.

Според него през последните седмици левите министър председатели са били в непрекъсната връзка, с цел да дадат техния отговор на рецесията. " Като политици, имаме политическа отговорност да предвиждаме рисковете и по тази причина съм признателен на нашия мощен екип от комисари в Европейска комисия, които работят по Плана за възобновяване на Европа. Днес наша работа е да дадем нова вероятност - почтена и обективна. ", съобщи Станишев.

От името на Европейската конфедерация на профсъюзите генералният секретар Лука Византини очерта провокациите пред работещите. " Вече има 45 млн. души трайно и краткотрайно безработни в Европа. ", съобщи той. Дискусията продължи с присъединяване на водачи на социалистическите партии от цяла Европа.

" Това е предизвикването пред нашето потомство от Втората международна война насам! Няма гаранция, че Европейски Съюз ще оцелее, че ще продължим да имаме обща валута, че национализмът няма да ни превземе. Но имаме рецепта. И тя е солидарността. Преди 150 години на нашите дядовци им е изглеждало не по-малко невероятно, само че те са се борили за 8-часов работен ден, за пенсионни и здравни осигуровки, за равно и почтено възнаграждение. Сега ние сме на ред - да покажем взаимност сред поколенията, сред дамите и мъжете, сред страните в и отвън Европейски Съюз! ", започва полемиката вицепрезидентът на Европейска комисия Франс Тимерманс.

" Предстои ни рецесия с древен размери ", безапелационен бе и висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел. " Точно преди да ни връхлети пандемията, имах поредност от срещи с африканските водачи, с цел да ги убедя, че Европейски Съюз е техният най-хубав сътрудник. Сега министър председателят на Етиопия, най-бедната страна в света, ми сподели: в този миг ние ще разберем дали Европейски Съюз е добър сътрудник. Ако помогнете първо на себе си, макар разликите. И колкото необикновено да ви звучи, мисля си, че ние, европейците, сме късметлии. Имаме 40 пъти повече лекари, които да се грижат за нас в борбата с ковид. Боим се, че нямаме задоволително респиратори, а има страни, в които няма нито един. Негодуваме, че си стоим у дома, а има хора, без дом. Да, национализмът надига глава. Но съм сигурен, че няма да се оправим със затваряне на граници. Трябва да действаме солидарно! Веднага! "

В полемиката се включиха левите комисари Паоло Джентилиони, Никола Шмит, Елиза Ферейра, Хелена Дали, Илва Йохансон, Марош Шефчович, Юта Урпилайнен. Своето виждане споделиха и ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли, водачът на групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР