Председателят на партия Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Делчев

...
Председателят на партия Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Делчев
Коментари Харесай

Делчев: Борисов отраза главата на Симеонов и така спаси короната си

Председателят на партия " Движение България на жителите " (ДБГ) Димитър Делчев в изявление пред OFFNews за желанието на ръководещите да лимитират машинното и да забавят електронното гласоподаване, за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и за това дали е допустимо обединяване на десните обединения у нас.

От ДБГ сте внесли тъжба до омбудсмана Мая Манолова за това, че от началото на тази година не се съблюдават законовите разпореждания за електронното гласоподаване, а за машинното към този момент на два типа избори не се съблюдаваха. Каква е повода за това и за какво се сещате чак в този момент? Не е ли малко късно - въпреки всичко към този момент са импортирани промени в закона, които отсрочват лектроннот и лимитират машинното гласоподаване?

ДБГ внесе тъжба освен до Мая Манолова, само че и до Централната изборна комисия (ЦИК), до Министерския съвет и до президента. Ние не се сещаме в този момент, а моментът е точния. Защото през разбора на бюджета за следващата година видяхме, че в парите за следващата година на ЦИК не е очакван нито лев спомагателни средства за закупуване на машини и за въвеждане на система за електронно гласоподаване. И през бюджета доста ясно се вижда желанието на ръководещите да саботират осъществяването на референдума от 2016 година.

Както вие казахте - да, те фактически внесоха и законопроект, откакто ние пуснахме нашите тъжби още във вторник, а ръководещите от ГЕРБ и " Обединените патриоти " внесоха законопроекта в петък. С него на процедура се пробват да анулират електронното и машинно гласоподаване. Това е доста нездравословно и демонстрира презрението на ръководещите към волята на народа, произнесена на референдум, както и към закона.

Всичко това демонстрира, че под булото на митинги, които са безусловно обективни - за цените на горивата и за ниските приходи, те желаят да прокарат една служебна своя победа на идващите избори. Знаете, че машинното и електронното гласоподаване са единственият метод купеният и следеният избор сега да бъде стеснен.

Ако тези ваши старания съумеят, не се ли притеснявате, че има прекомерно малко време за въвеждане на система за електронно гласоподаване, която да бъде в действителност сигурна. Възможно ли е вместо да спасите от опорочаване изборите да ги опорочите още повече?

До евроизборите има шест месеца и ние споделяме следното - най-малко да се съблюдава законът и да се организира пробно електронно гласоподаване на евроизборите, с цел да се направи първата стъпка към същинското електронно гласоподаване, което да се организира на локалните избори следващата година.

Но даже за евроизборите времето е премного, тъй като не се постанова да се измисля нова система. Системата съществува. В Естония от 2004 година гласоподават електронно и за тези 15 години до този миг не е имало нито един пробив на системата през хакерски офанзиви, което е огромният ни боязън.

Следователно България може за няколко месеца да приспособява естонската система към нашата изборна система и да направи едно несъмнено електронно гласоподаване, с което да включи близо 2 млн. българи зад граница в изборния развой. В момента единствено 5% от тези над 2 млн. гласоподават на избори, тъй като някои от останалите просто не желаят, само че доста не могат да стигнат до секциите.

Една от неофициалните аргументи, с която се изяснява концепцията електронно гласоподаване да бъде забавено за неопределен срок, е, че в случай че сега стартира да се прави система, тя би трябвало да бъде с електронен автограф или да бъде измислена по различен сходен метод, който да подсигурява сигурността. В същото време към този момент много време се бави поръчката за персонални карти с електронен идентификатор, която биха могли да се употребяват за задачата.

Тази обстановка не може ли да докара до това да ще се заплати два пъти за система за електронно гласоподаване - един път преди новите персонални карти и един път след въвеждането им?

Обществената поръчка за персоналните карти с чип, които в действителност са значими за съществуването на електронното гласоподаване, е на път да бъде предоставена този или другия месец. Тоест напълно действително от януари месец могат да стартират да се издават персонални карти с електронен идентификатор. И те да ни разрешат всички ние несъмнено и с доста ясно индивидуализиране на индивида, който дава своя избор, да гласуваме електронно.

За 5 месеца всеки, който желае да гласоподава електронно, може умерено да се достави със своята персонална карта с чип. Така че аз не виждам никакъв проблем и никакво бързане. Тук не би трябвало да забравяме, че електронното гласоподаване влезе в закона през 2016 година, а в този момент сме края на 2018 година

Тук няма да изяснявам, че имаше 11 частични избора, на които трябваше към този момент да има пробно електронно гласоподаване, което не се извърши.

Тези 2-3 години, от които електронното гласоподаване съществува в закона от 2-3 години. Имаше задоволително време да се вкара.

И въпреки всичко рационално е първо да се вкара едно напълно пробно електронно гласоподаване, с цел да се види къде са дефицитите и плюсовете на системата и това може да стане на евроизборите.

Управляващите към този момент нарушиха закона на последните парламентарни избори във връзка с машинното гласоподаване. Сега още веднъж са на път да го нарушат във връзка с електронното, само че това не е поради хората и поради това, че те не са споделили, че желаят електронно гласоподаване. Това е поради нескопосаността на ръководещите и тяхното безусловно пренебрежение към спазването на закона.

Според вас това единствената причина за забавянето на електронното гласоподаване ли е?

Това е едната причина. Втората доста основателна причина е, че нито ГЕРБ, нито Българска социалистическа партия, нито Движение за права и свободи имат интерес от машинно и електронно гласоподаване. И двете значат, че ще спрат невалидните бюлетини, ще спрат измамите с изборни протоколи. Просто тъй като тези вид гласоподаване не го разрешава. Машинното и електронното гласоподаване разрешават броенето на резултата в минутата, откакто е приключил вотът, тъй като става автоматизирано.

Управляващите по тази причина не желаят да ги вкарат, тъй като те доста добре знаят и са си създали сметката тъкмо по какъв начин да фалшифицират протоколите, тъкмо по какъв начин да унищожат бюлетините на своите съперници. Както станахме очевидци с “Костинбродската спекулация ” и на процедура всички избори до момента са съпроводени с операции във връзка с гласуването с бюлетини.

Темата с въвеждането на машинното и електронното гласоподаване беше съществена и за други двама някогашни депутати от Реформаторския блок - Мартин Димитров и Петър Славов. Те сега са част от друга групировка - " Демократична България ". Това е следващ образец, че обединенията в дясно имате общи дела. Въпреки това не виждаме никакви ясни и съответни стъпки за обединяване за европейските избори. Върви ли се в такава посока и изобщо допустимо ли е такова обединяване?

Според нас - от ДБГ, това освен е допустимо и би трябвало да се върви към такова нещо. То е и належащо от позиция на гласоподавателя. На последните парламентарни избори и гласоподавателите демонстрираха доста ясно, че десните би трябвало да се обединят. Нито една от обособените обединения не влезе в сегашния парламент.

За да стане едно такова обединяване, първо би трябвало да се обединим към общата цел и идея, която ние желаеме да преследваме. Според нас такава идея може да е повишение на качеството на живот на българите и по-късно да създадем едно задоволително заслужено обединяване, което да може да извършва дневния ред на обществото - да усъвършенства опазването на здравето, образованието и сигурността.

За нас няма значение дали това обединяване ще стане за евроизборите или за локалните избори. Важно е то да е задоволително устойчиво, с цел да може да се яви минимум на цялостен цикъл от избори и да даде нужната на хората опция. Впрочем едно такова обединяване на този стадий няма по какъв начин да има водач, тъй като лидерският въпрос постоянно се слага.

А когато няма водач, би трябвало да има правила, които всички съблюдават. И аз мисля, че в случай че се върви в тази посока грешките на предишното и проблемите, които десницата е имала в предишното, ще си останат в предишното. Борбите на егото и на персоналните искания за предимство ще останат зад нас и ще се върви към една огромна, достоверна дясна партия, която да претендира за ръководството на страната.

Тоест съгласно вас обединяването в дясно би трябвало да приключи с обща партия, а не коалиция, както е било до момента?

Според нас на този стадий няма по какъв начин да се сътвори обща партия. В началото няма по какъв начин да не е коалиция, само че при едно създаване на доверието сред обособените партии, най-нормалното нещо е да се върви към обединен индивид, който да може да съставлява болшинството от хората в България. Да бъде либерален индивид, който да може да се опълчи на опитите за налагане на авторитаризъм.

А почнали ли са диалози за такова обединяване, без значение дали за европейските избори или за някои други в бъдещето? Има ли някакво деяние в тази посока?

Водим диалози с всички партии в център-дясно. До този миг това са диалози за кардиналните положения, които загатнах. Важно е да се подхващат съответни дейности за смяната на това, че българинът е най-бедният човек в Европа. Всъщност това желаят и митингите - анулация на този модел на ръководство, с цел да може българите да се почувстват като среднобогати европейци.

Споменахте митингите от последните дни. Няма по какъв начин да не ви попитам за оставката, която през вчерашния ден Валери Симеонов подаде като вицепремиер, а министър председателят Бойко Борисов бързо одобри. Как бихте я коментирали и съгласно вас не е ли малко забавена?

Смятам, че оставката е изцяло обективна. Бях на митинги на майките на деца с увреждания. И виждам оставката на Валери Симеонов като една морална премия за тях. Но не считам, че това взема решение казуса на всички тези българи, които стачкуват за разнообразни неща, само че почти общото сред тях е, че са недоволни от феодалния модел на ръководство през последните 15 години в страната.

Затова от ДБГ считаме, че само оставка на цялото държавно управление и на премиера Бойко Борисов би довело до решение на рецесията сега и голямата бездна сред народа, за който никой не се грижи, и властта, която си раздава бонуси и раздава пари на Георги Гергов и на Кирил Домусчиев.

А приемате ли тезата, която първо самият Симеонов изрече, а след това и вицепремиерът Каракачанов повтори - че министър председателят няма нищо общо с решението за оставката?

Не, безусловно нямам доверие. За мен истината е една - министър председателят Борисов избавя личната си корона, отрязвайки главата на съдружния си сътрудник или карайки го самичък да си я отреже. Защото с този ход Валери Симеонов пое отговорността за  държавното управление до този миг, а той надалеч не е единственият, който носи отговорност. Основната отговорност е само и единствено на министър-председателя.

Казахте, че единственият излаз от сегашната обстановка са предварителни избори, само че дали те биха довели до нещо друго и вие от ДБГ подготвени ли сте за такива? Смятате ли, че ще съумеете да влезете в възможен нов парламент?

Имаме късмет да влезем в Народното събрание, в случай че си свършим работата. Едни избори няма да се разгласят за идващия петък или неделя. Винаги има три месеца сред оповестяване на оставка и предварителни избори, в които една партия може да се приготви. Но ние от доста време сме почнали подготовка за евроизборите и за локалните избори, а знаете - готвейки се за тях, една партия постоянно е подготвена за предварителни. Така че, не, ние нямаме проблем. Ние не сме Българска социалистическа партия, които не желаят предварителни избори сега и поради това хем са с митингите, хем са отвън Народното събрание и не си правят работата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР