Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Антон Тонев (“Продължаваме промяната“)

...
Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Антон Тонев (“Продължаваме промяната“)
Коментари Харесай

Д-р Антон Тонев: Не приемаме на медиците да се плаща с бакшиши като в ресторант

Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Антон Тонев ( “Продължаваме смяната “) приветства лечебните заведения, които усилват възнагражденията на работещите в тях макар правосъдното определение, което стопира това условие в Националния рамков контракт. Той разяснява, че не приема в този момент откритата всеобща процедура лечебните заведения да дават ниски съществени заплати и високо в допълнение материално стимулиране (ДМС).

Коментарът му е във връзка решението на още една държавна болница – “Александровска “ да извърши регламентиращи, че до 1 август лечебните заведения би трябвало да доближат минималните заплати от 2000 лева за доктор, 1500 лева - за здравна сестра и 910 лева за санитар, в противоположен случай ще работят с по-малко нарастване в цените на клиничните пътеки – 15% вместо 25%.

“Още една болница, УМБАЛ “Александровска”, подписа съглашение със своите чиновници, подписвайки КТД с новите съществени минимални заплати, а точно - 2000 лева за доктор, 1500 лева - за здравна сестра и 910 лева за санитар.Въпреки решението на Върховен административен съд, с което се анулираха наложителните условия за това от 01.08, въпреки всичко има управления на лечебни заведения, които вземат решение да влагат главно в своите фрагменти за да ги запазят и развиват, а не в инсталация, лекараства или погашение на насъбраните дългове”, написа Тонев в профила си във Facebook.

Той напомня, че множеството лечебни заведения дават по-високи междинни заплати от посочените, само че през начисляване на в допълнение материално стимулиране (ДМС).

“И едвам е необичайно, в действителност главната борба е за това да се резервира сегашната конструкция на възнаграждение с ниска съществена заплата и високо ДМС. Както се заплаща на работещите в ресторант, с почитание и към техния труд, несъмнено. Все отново става дума за високоспециализиран труд, чиято оценка не може да бъде даденият “бакшиш”. Не одобряваме причините, че посредством тази конструкция на възнаграждение се бонифицират “работливите” и се санкционират “мързеливите”, откакто знаем, че във всяко едно поделение се работи по стандарт и всеки началник на поделение е поръчител за съблюдаване на тези стандарти. Работещите, които не съблюдават стандартите, подлежат на образования, санкции и в следствие - на освобождение от работа. Не може да бъде причина “системно неспазване на наложените стандарти” за това да държим служащ на работа, пък и бидейки с ниска заплата (само на съществена заплата)”, разяснява Тонев.

“Може да бъдем наричани наивни, за това, че имаме вяра, че Промяната в действителното възнаграждение на работещите в българското опазване на здравето е допустима, само че може би единствено по този начин няма да се откажем да се борим за това”, уточни той.



В четвъртък Александровска болница, на която преди ден от времето на Костадин Ангелов (ГЕРБ), разгласи че ще увеличи заплатите според КТД.

Преди нея и други държавни лечебни заведения заявиха, че ще вдигнат възнагражденията. Каква част от всички лечебни заведения ще го създадат към момента не е ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР