Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) е на

...
Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) е на
Коментари Харесай

БСК: Разнопосочните действия на властите накърняват държавността

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) е на първа позиция в листата на вносителите на плана за промени в Административнопроцесуален кодекс

Още по тематиката
Парламентът незабавно придвижи плана за промени в административния развой, с който таксите за касационно обжалване за жители скачат 18 пъти, за Неправителствени организации - 90 пъти

Проектът планува и ограничения за въвеждане на е-правосъдие с акцент върху електронно приканване.

Приетите на първо четене промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) водят до фрапантно нарастване на правосъдните такси, което препятства достъпа до правораздаване. Това се показва в писмо на Българската стопанска камара (БСК), изпратено до премиера Бойко Борисов и до ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. В него има остра рецензия както против наличието, по този начин и против процедурата, по която бе стартиран законопоректът за промени Административнопроцесуален кодекс. В писмото се упорства планът, който на 22 юни в незабавен порядък бе гласуван на първо четене в пленарна зала, да бъде изтеглен от вносителите и да бъде подложен на публично разискване.
Искането на работодателската организация идва в подтекста на съществени рецензии против законопроекта както от страна на институции, по този начин и на авторитетни представители на юридическата общественост.

Процедурата

Проектът, който визира доста значително административния развой и правото на жителите на достъп до съд, беше импортиран в Народното събрание от група от 8 депутати от ГЕРБ при започване на юни без публично разискване. От претекстовете излиза наяве, че той е направен от неофициална група към Върховния административен съд. Само седмица след внасянето му в Народно събрание, той мина гласоподаване в парламентарната правна комисия, а на 22 юни бе признат на първо четене в пленарната зала. БСК изложи своето негативно мнение още преди първото гласоподаване. В мнение на Министерството на стопанската система се показва, че законопоректът изисква необятно публично разискване и изчерпателен експертен разбор. От мненията и на други министерства – на правораздаването и на районното развиване и благоустройството, стана известно, че законопроектът е изненада за тях.

" Правителството показва увереност за предприемане на бързи и съответни дейности, които целят ограничение на бюрократичния напън посредством въвеждане на електронни обществени услуги, съкращаващи доста времето и цената за тяхното администриране. В същото време, сме неприятно сюрпризирани, че дейностите на законодателния орган във връзка с административния напън са в посока, противоположна на решенията и дейностите на държавното управление, написа в писмото на БСК от през днешния ден.

В него се сочи, че признатите на първо четене промени в Административнопроцесуалния кодекс водят до фрапантно нарастване на правосъдните такси, което препятства достъпа до правораздаване и лимитира опциите за правосъдна отбрана против противозаконни дейности на администрацията.

" Таксата по касационно обжалване и анулация на влезнали в действие решения за жителите е увеличена 18 пъти (от 5 на 90 лева.), за неправителствените организации – 90 пъти (от 5 на 450 лева.), а за комерсиалните сдружения – 9 пъти (от 50 на 450 лева.). Направената предварителна оценка на въздействието не обгръща последствията за бизнеса и жителите, които чакат отбрана на своите права и ползи. Така да вземем за пример, в областта на публичните поръчки и концесиите, характеризирани с висок веществен интерес, се предопределя неведнъж нарастване на правосъдните такси и затова ограничение на правосъдния надзор и повишаване на корупционния риск. ", се споделя още в писмото.

Разнопосочните дейности на законодателната и изпълнителната власт накърняват публичното доверие в институциите и държавността. Ето за какво, настояваме законопроектът за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) да бъде изтеглен от вносителите и да бъде подложен на публично разискване. "

БСК не са единствени

До момента, законопроектът бе обект на сериозна рецензия и от институции, и от редица адвокати.

В, началник на правния екип на Фондация " Програма достъп до информация " се споделя, че законът обгръща голяма част от отбраната на главните права на жителите против вероятен произвол от управляващите. Същевременно, не е ясно кой го е изработил и за какво по този начин се бърза с него. " След като очевидно е нарушена процедурата по публично разискване на обилни промени със значително значение и от това са удивени и представителите на изпълнителната власт, какъв различен извод да си направи обществото с изключение на за лобистки промени? ", пита юрист Кашъмов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР