Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов е един от

...
Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов е един от
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова управляващите да оттеглят проекта за промени в съдебния закон

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов е един от вносителите на закона, дружно с още две национални представителки от ГЕРБ и двама от " Обединени патриоти " - Емил Димитров- Ревизоро и Христиан Митев.

Още по тематиката
Управляващите извадиха сопа против Съюза на съдиите и бонуси за членовете на правосъдния съвет

Дебатът за правосъдната промяна би трябвало да е свободен, извънредно несвоевременно е министърът на правораздаването да атакува ръководителя на Върховен касационен съд за мнението му, написа в писмото

Проектът за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), импортиран от група депутати от ръководещите, неприкрито цели да попречи на сдружаването на магистратите в съсловни организации, да вземат участие в управителни органи на общи сдружения с други юридически специалности, да получават непознато финансиране за образование, образуване на професионални полемики, издаване на правна литература и други Това се споделя в остра декларация на Съюза на съдиите в България (ССБ), най-голямата съсловна организация на магистратите, против която явно е ориентиран този законопроект. В същото време, до момента в който вкарват ограничавания за " редовите " магистрати, представители на законодателната власт се пробват да обезпечат " кариерни
бонуси " за членовете на Висш съдебен съвет с този законопроект, се споделя в декларацията.

С нея се приканват вносителите и ръководещите парламентарни партии " да проявят отговорно и държавническо държание " и да отдръпват предложенията.

В законопроекта за следващ път се прави опит да се задължат настоящите магистрати да заявяват участие в професионални организации. Такъв опит бе изработен при предходните промени в Закон за съдебната власт, само че тогава възразиха освен съвсем всички български магистратски организации, а и водещите европейски съдийски асоциации - Европейската съдийска асоциация и МЕДЕЛ (Европейски магистрати за народна власт и свободи). В мнението на Европейската съдийска асоциация бе казано, че въвеждането на такова обвързване не преследва законна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в прорез с политиката за подсилване на тези сдружения.

Забраната да бъдат финансирани действия на професионалните магистратски организации посредством присъединяване в планове, става с неуместни и присъщи единствено на ширещо се в недемократични общества схващане доводите, че по този начин ще се предотвратят зависимости от " непознато " въздействие, написа в декларацията. " Финансовата поддръжка за планове на български неправителствени организации се прави в границите на партньорство, в което доста постоянно страна е и българската страна. Много от тези планове са по стратегии на институциите на Европейския съюз и по тези стратегии, с изключение на Неправителствени организации, финансиране получават и държавни институции ", са споделя там.

" Категорично се противопоставяме и на частта от законопроекта, с която за следващ път представители на законодателната власт се пробват да обезпечат " кариерни
бонуси " за членовете на Висш съдебен съвет и припомняме, че последният подобен опит беше отритнат изрично от парламентарното болшинство при приемането на последните промени в Закон за съдебната власт. Опитът планът да бъде прокаран за приемане на първо гласоподаване в Комисията по правни въпроси по-малко от 24 часа след неговото внасяне показва блян за цялостно занемаряване на демократичните парламентарни правила и практики и е доказателство за нелегитимност на преследваните цели. Те ясно бяха декларирани и на съвещанието на същата комисия на 5 юли 2017 година и изрично дават съображение да се заключи, че вносителите се стремят да обезпечат поощрения за членовете на Висш съдебен съвет, въвеждайки за " редовите " магистрати ограничавания, забрани и отговорности ", написа в декларацията.

На съвещанието на правната комисия в сряда бе изработен опит законопроектът да бъде форсиран отвън всевъзможни правила по-малко от денонощие след внасянето му, без никакви безапелационни причини. Доколкото законопроектът е импортиран от депутати от двете ръководещи партии, и бе подсилен от Движение за права и свободи, вероятността да бъде признат макар мощните възражения, е доста огромна. " Да, България! ": Авторитарна мярка, позната в Унгария и Русия

" Опитите на ръководещото болшинство да ограничи активността на професионалните организации на магистратите на съображение получаваното финансиране от обществени задгранични институции съставлява властническа мярка, позната от други страни в района (ограниченията, наложени от Орбан в Унгария и от Путин в Русия, против западното финансиране в Неправителствени организации сектора). България, като пълновръстен член на Европейски Съюз и Съвета на Европа, не може да допусне административни репресии над българските магистрати под предлога за противопоставяне на " задграничното въздействие " или битка с " задгранични сътрудници ". " Това се споделя в декларация на " Да, България! " във връзка на законопроекта, публикувана също през днешния ден.
В декларацията се приканват всички демократични цивилен и политически организации да се опълчват намерено на тези опити. Отправя се и апел към институциите на Европейски Съюз и Съвета на Европа да заемат безапелационна позиция против опитите за ограничение независимостта на правосъдната власт в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР