Председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров

...
Председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров
Коментари Харесай

Комисията на Ревизоро в действие: А какво всъщност гласуваме?

Председателят на парламентарната комисия за битка с контрабандата Емил Димитров – Ревизоро (Обединени патриоти) отхвърли да позволи камерите на националните малките екрани да отразяват разискването и гласуването на импортирания от него законопроект за горивата, който в четвъртък мина и на второ четене в поверената му комисия. Мотивът на депутата бе малките екрани " да не си вършат излъчвания “ и по този метод да не пречат на работата.

Телевизионните екипи в началото напуснаха залата, само че след това се върнаха с аргумента, че България е правова страна, в която законите не са секретни, а гласуването им е обществено. По-късно, по време на самото съвещание, Ревизоро още веднъж напомни, че е помолил камерите да останат единствено 5 минути, само че макар неговите апели публицистите останаха в залата.

" А какво в действителност гласуваме? "

Така тв репортерите имаха опция да снимат цялостния безпорядък при гласуването на текстовете на бъдещия закон за горивата - през по-голямата част от времето депутатите не знаеха какво гласоподават. Налагаше се обособени народни представители с по-голям опит в Народното събрание да образоват шефа на комисията по какъв начин се слагат на гласоподаване обособените оферти и текстове, защото планът за горивата се оказа първият, който поверената му парламентарна комисия гласоподава на второ четене.

Емил Димитров постоянно се постановяваше да повтаря, че текстовете ще бъдат оформяни от парламентарните специалисти. Важното било депутатите да се схванат за смисъла им, макар че става дума за второ четене на противоречив законопроект с основни елементи.

" Г-н ръководител, желаеме предложенията на народните представители да се гласоподават поотделно, тъй като в случай че гласуваме срещу тях, след това не сме сигурни дали волята ни ще влезе в предлагането на работната група “, прикани депутатка от " Воля ". Димитров ѝ отговори, че значимото е, че са се разбрали, че просветителният ценз и трудовият стаж отпадат от условията към притежателите на петролните компании.

В един миг Валентин Николов от ГЕРБ възрази, че му е доста мъчно да се ориентира какво тъкмо гласоподава. " Може би вие сте доста положителни и в мен е казусът, само че не можем да осмислим предложенията ", сподели Николов.

В хода на съвещанието се правеха редица устни оферти, Димитров " припознаваше " новосъставени текстове, непрестанно специалисти от разнообразни комисии упорстваха за прегласуване на текстове, а от самото начало се чуваха въпроси: " А в този момент какво гласуваме? ".

В самия отчет за второ четене също имаше недомислици от вида: " Работната група поддържа по принцип предлагането, само че го отхвърля, защото същото е отразено в член 25 алинея 2 ".

ГЕРБ и Българска социалистическа партия единомислещо " за " плана

Въпреки цялата бъркотия, вотът приключи сполучливо за към два часа с цялостно единогласие сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Единствената съпротива на Емил Димитров се оказа сътрудника му " родолюбец " Христиан Митев (НФСБ).

Той откри редица юридически недомислици и несъгласия в текстовете, само че множеството от предложенията му бяха отхвърлени. Депутатът отхвърли да поддържа целия раздел за обезпеченията, които ще се изискват от петролните компании, тъй като това са обезпечения за бъдещи наказания. Митев сигнализира, че таман поради сходни обезпечения, само че по Закона за Данък добавена стойност, сега има наказателна процедура против България от страна на Европейската комисия.

Митев уточни също, че е неуместно планът да планува цел куп контролни органи, без даже да е посочено, че те могат да постановат наказания единствено в границите на техните пълномощия. Оказа се също, че предлаганите санкции за физическите и юридическите лица са идентични, което опонира на цялата българска законодателна процедура.

Накрая се оказа, че главният орган, който ще извършва законопроекта и ще дава отговор за основания регистрационен режим, е министърът на финансите, който в действителност е срещу плана. " Бог да е на помощ на министъра на финансите, който до един месец би трябвало да издаде разпоредба по този закон ", сподели Митев.

Тъй като депутатите устно се договориха, че до пленарна зала ще се мисли дали МФ да остане виновното министерство по закона, Митев сподели, че ще предложи планът да се разпореди на Министерството на културата, откакто подборът се прави на крайник. Същевременно в залата отсъстваха каквито и да било представители на изпълнителната власт, които ще дават отговор за използването на текстовете.

Върхът на парадоксите настъпи в края на съвещанието, когато Христиан Митев предложи законът да влезе в действие след наложителната нотификация пред Европейската комисия. Всички присъстващи депутати като се изключи Митев не утвърдиха текста, което по думите му значи, че ще бъдат персонално отговори, когато стартира наказателната процедура против България пред Съда на Европейски Съюз за нарушаването на евродирективата за техническите регламенти.

Както се разбра, Емил Димитров е изцяло наясно, че би трябвало да прати законопроекта си за нотификация, само че няма да го направи, с цел да не се губи време и текстовете да бъдат признати допустимо най-бързо.

Валери Симеонов: Законопроектът е лобистки в интерес на " Лукойл "

Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов дефинира импортирания от съратника му от " Обединени патриоти " Емил Димитров - Ревизоро закон за горивата като " непоносим ", " лобистки " в интерес на " Лукойл " и другите огромните компании и се разгласи против монополизирането на пазара.

Ревизоро е другар с шефа на " Лукойл България " и ръководител на Българската газова и петролна асоциация (БПГА) Валентин Златев, посочи Симеонов.

От към месец против законопроекта стачкуват дребните и междинните търговци. Според тях законопроектът ги обрича на изгубване поради високите условия за уставен капитал. Те също поддържат тезата, че законът е лобистки в интерес на огромните вериги и най-много на " Лукойл ". След като започнаха митингите, няколко депутати отдръпнаха подписите си от него.

Според вносителите обаче законопроектът е в интерес на бюджета, тъй като ще изсветли бранша и ще докара до увеличение на приходите в държавната хазна.

Според проектозакона компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, ще минат на регистрационен режим към Министерството на стопанската система, който обаче е сходен на лицензионен. Първоначално от тях се изискваше уставен капитал от 3 милиона лв. за търговците на едро и за притежателите на данъчни хранилища, а за търговците на дребно - 20 000 лв.. На второто четене условието за 3 млн. лева беше свито до 1 млн. лева Освен това се изисква поръчителство или банкова гаранция от 500 000 лева

По законопроекта се получиха спорни мнения от министерствата. Според Министерството на финансите текстовете основават опасности за конкуренцията и опонират на евродирективи. Министерството на стопанската система пък алармира, че би трябвало да се нотифицира Европейската комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР