Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов взе

...
Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов взе
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Не трябва да се съизмерваме с Ботев, а да носим частица от него в себе си


Председателят на парламентарната комисия по защита ген. Константин Попов взе присъединяване в тържествата в Карлово и Калофер, отдадени на навършването на 170 години от рождението на Христо Ботев, оповестиха от Народно събрание.

“Не би трябвало да се съизмерваме с Ботев. Всеки от нас би трябвало да носи парченце от него в себе си, и то онази парченце, която ни кара да бъдем същински свободни. Свободата е и задачата, която би трябвало да преследваме ”, сподели в словото си ген. Константин Попов.

По-рано денем, ген. Попов участва на освещаването на бойното знаме на 61-ва Механична бригада в гр. Карлово. Бяха положени цветя и “гирлянд на славата ” пред паметниците на Иванка Ботева и Христо Ботев.

„ Днес, ние сме тук в Калофер с цел да честваме 170 години от едно велико раждане, където майка България е родила един популярен българин, стихотворец, бунтовник, който няма измерения, пред който думите са бледни ”, съобщи в словото си ген. Попов.

„ Човек, който написа стихове с жар, с плам, с обич, и с ненавист към потисниците. Но написа и нежно с любов- към майка си, към обичаната, към родината. И тези думи, Ботевите думи, на всички, които са ги чели минават през съзнанието, доближават всяка наша клетка и озаряват душата.

Да, Ботев е популярен стихотворец, само че освен. Той е стихотворец от човечност, само че освен, той е и бунтовник от човечност. Защото той желае, той води война, той не е единствено лек, той не е единствено скалпел, той е меч, който сочи напред, сочи на бъдещето. Защото има идеал– индивидът. Свободата е задачата, която би трябвало да преследваме. И за това той въодушевява всички, за това той води, за това той е знаме, за това повече от 100 години откакто се е родил, ние сме тук. За да се обърнем и се докоснем за малко до Ботев. Не да се съизмерваме с него – с него великия, а с цел да можем да вземем мъничко светлинка от Ботев. За да бъдем отново индивиди, с цел да забравим всекидневието, тъй като всекидневие не се бори с всекидневие, а се бори с велики хора и велики идеали.

И да, през днешния ден на 6-ти януари сме тук с тази искрица дадена ни от Ботев, където той ни е призовал още веднъж, с неговата мощ и мощност. И дай Боже да съхраним тази парченце и на следващия ден, и в други ден. А тези измежду нас по-можещите да я предадат на другите. За да имаме и на следващия ден празници, и на следващия ден религия, с цел да се множат положителните ни каузи ”, приключи словото си ген. Попов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР