Председателят на парламентарната комисия по околна среда подкрепи идеята на

...
Председателят на парламентарната комисия по околна среда подкрепи идеята на
Коментари Харесай

Бизнесът е против мораториум върху вноса на отпадъци

Председателят на парламентарната комисия по околна среда поддържа концепцията на премиера за мораториум върху вноса на отпадък, тъй като инспекциите към абсурда с италианския отпадък могат да лишават година. Ивелина Василева разяснява тематиката в утринния ни блок. От Стопанската камара обаче се оповестиха срещу такава мярка и желаеха незабавна среща с новия екоминистър Емил Димитров.

България е изнесла през предходната година с 10 пъти повече боклуци, в сравнение с е внесла, сочи информация от екоминистерството.

Внесената боклук се употребява главно в циментовите фабрики и ТЕЦ-овете за гориво, а в рециклиращата индустрия - за произвеждане на първични материали за промишлеността.

Поради тази причина от БСК приканиха да не се постанова възбрана върху вноса на боклуци.

Владимир Димитров - изпълнителен шеф на Асоциация на рециклиращата промишленост: От отпадъците се получава съществена суровина както за химическата, по този начин и за металургичната промишленост. При вероятно прекъсване на вноса на отпадъчни артикули, би се получил вакуум.
От сектора предизвестиха и за обществени последствия. От БСК желаят незабавна среща с новия министър на околната среда и водите. Емил Димитров им отговори по този начин.
Емил Димитров - министър на околната среда и водите: " Не споделям, че ще въведа мораториум, само че по всяка възможност ще дам инструкции на шефовете на РИОСВТ-тата. До приемането на новата форма на надзор и одобряването ѝ от премиера, да се въздържат от издаването на позволения. Те са независими при взимането на своите решения. Законът им разрешава те да издават, те да управляват. Аз съм им единствено шеф ".
Пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева изясни за какво е нужно да се вкара краткотрайна възбрана за импорт на боклуци.
Ивелина Василева - ръководител на Парламентарната комисия по околна среда: Това е мярка, която цели до осъществяване на инспекциите да наложим краткотрайна възбрана върху вноса на боклуци. Аз считам, че реалистичният интервал е в рамките до година. "
Днес стана ясно, че със заповед на министъра на околната среда ще се образува междуведомствена работна група, която би трябвало да създаде новите правила за надзор на отпадъците.
Още по тематиката Казусът с боклука
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР