Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Продължиха сътрудничеството между България и Лувъра в Париж

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на... към профила участва през днешния ден в Париж на подписването на Споразумението за продължение на взаимната активност сред Министерството на културата на Република България и Музея „ Лувър “, по отношение на идното европредседателство.

Официалната гала се състоя в българското посолство в Париж. Подписите си под документа поставиха министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в... към профила и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез. На основата на това Споразумение ще бъдат контрактувани нови взаимни начинания сред двете културни институции.

„ Изключително съм благополучен да участвам през днешния ден тук. Горд съм, че Лувърът откри неповторимото българско завещание и имам вяра, че Франция ще продължава да преоткрива благосъстоянията на България. Тази последователност, която показва през днешния ден министър Боил Банов, е доста значима за нашите две страни и за нашите култури, значима е и за Европа. Поздравявам министър Банов и президента на Лувъра Жан -Люк Мартинез за упоритостта им да продължат дейното съдействие “, сподели след церемонията Вежди Рашидов.

Припомняме, че през 2012 година Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата, подписа първото петгодишно съглашение с Лувъра, което направи допустимо България за първи път в историята си да бъде показана в международния Музей и милиони гости да видят неповторимата експозиция „ Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България “.

Във втория си мандат като министър на културата, на 31 март 2016 година, Вежди Рашидов подписа нов петгодишен контракт с музея. Предложението е идната българска галерия бъде „ Епохата на българските царе от 9 до 13 век “. Тогава е контрактувано и в София да бъде показана експозиция от Лувъра, която да включва 60 скъпи живописни платна от Ренесанса.

Днешното Споразумение е продължение на договореностите от 2016 година за образуване на нови български изложения в Лувъра.

На формалната гала посланикът на България във Франция Ангел Чолаков награди с медал „ Кирил и Методий “- първа степен президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез, за неговите заслуги за развиване на българо-френските културни връзки. С медал „ Кирил и Методий “ - втора степен бе награден и г Александър Баралис – шеф на стратегия за проучване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини. При награждаването се посочи голямата роля на Вежди Рашидов за одобряването и популяризирането на българската просвета освен във Франция, а и в цяла Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР