Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали!

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов прикани неотложно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява неповторимия естествен феномен.

Гневът на Рашидов е провокиран от неприемливата интервенция на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без план, без утвърждение и без позволение. Това неприемливо безчовечие и заличаване на естествения феномен незабавно би трябвало да спре, безапелационен е ръководителят на комисията. Той упорства за незабавна интервенция на оторизираните органи, които би трябвало да наблюдават за опазването на културното завещание - полицията, Инспектората за запазване на културните полезности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата, още повече, че неприемлива интервенция има и в Белоградчишката цитадела, която е народен монумент на културата.

Само преди два дни Вежди Рашидов внесе законова корекция, с която похищенията върху паметниците на културата ще се санкционират с десетократно по- високи санкции. Реакцията му беше провокирана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия регион.

Белоградчишките скали са скални фигури, високи до 200 m, ситуирани в Западния Предбалкан, покрай град Белоградчик. Скалите варират в цветове от чисто алено до жълто. Много от скалите имат фантастични форми и са включени в забавни митове. Те постоянно са наричани на хора или предмети, на които наподобяват или припомнят. Белоградчишките скали са вписани като естествени забележителности от българското държавно управление и са основната туристическа атракция в района.

Образуват линия с дължина 30 km и широчина до 3 km. Включени са в листата на Стоте национални туристически обекта. Белоградчишките скали се състоят от три скални групи. Обявени са за естествена забележителност през 1949 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР