Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал

...
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал
Коментари Харесай

Цветанов искал проверка на проект на Артекс дни преди да си вземе апартамента

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е изискал от столичния кмет Йорданка Фандъкова да направи инспекция на знаков план на строителната компания " Артекс ", от която си купува първокласен апартамент по данъчна оценка и посредством замяна на други два жилището плюс доплащане, само че на последна цена най-малко три пъти по-ниска от нормалните за парцелите на " Артекс ". Всъщност Цветанов е приключил договорката 4 дни откакто е пратил на Фандъкова сигнал от Инициативен комитет " Лозенец " за небостъргача на ул. " Златен рог " в столичния квартал " Лозенец " (бел. ред. - против хотел " Маринела " ), твърди уеб сайтът за проверяваща публицистика " Биволъ ".
Припомняме, че договорката за жилището, който благосъстоятелност на " Артекс Инженеринг ", е против два жилището на Цветанов и доплащане 100 000 лева или общо 387 438,8 лева Това прави по 630 евро на кв. метра повърхност и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този регион.
Сподели с твоите другари
В собствен материал " Биволъ " цитира видео по материал на Actualno.com, снимано поради различен абсурден план, който сега се намира в съда – за градеж на 43-етажен небостъргач на кръстовището на бул. " България " и бул. " Петко Тодоров " от друга известна строителна компания – НИКМИ на Милчо Благоев и Николай Козанов. Строежът се готви на парцел, получен със заменка от НИКМИ от Столичния общински съвет още през 2006 година и узаконена със заповед на тогавашния кмет на София Бойко Борисов, само че Инициативен комитет " Стрелбище " и прокуратурата смятат, че тя е противозаконна – поради редица пороци на решението, което го вършат незначително (фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания аграрен парцел, не е комшия на парцел, за който се планува подписано застрояване, не е наемател на общински парцел, не има краткотраен обект върху парцела, запазването на който не опонира на настоящия Подробен организационен проект (ПУП), не е някогашен притежател или правоприемник на някогашния притежател на общинския парцел и НИКМИ не е осъществила за своя сметка инфраструктура, която да обслужва и общинския парцел. Освен това преди 2006 година е имало заявки за подмяна, касаещи парцела, и от други компании - " Ивали 2 " ООД и " Нитекс-Ко " ЕООД, само че не е извършен конкурс, както е трябвало, показва прокуратурата).
Заради този проблем Инициативен комитет " Стрелбище " организира голям брой срещи с представители на Столична община (СО) и Столичния общински съвет (СОС), като една от тях беше с присъединяване на основния проектант на София Здравко Здравков и общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Михаил Владов. Точно на нея Здравков разяснява и плана на " Артекс " – заради наличието на представители на Инициативен комитет " Лозенец ", в който влиза някогашния зам.-кмет на " Младост " Никола Вапцаров, както и сегашният столичен общински консултант Войслав Тодоров.
Относно плана на " Артекс " Здравков тогава сподели следното пред камерата на Actualno.com: " (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са притежатели на " Артекс ", като Мирянов нашумя и като уредник на самодейността " Нашият дом е България ", която нашумя след хорото в езерото Бъбрека ), ".
Сподели с твоите другари
Впоследствие, в изявление пред Actualno.com основният проектант на София сподели и друго – че постройка като тази, която се строи на ул. " Златен рог ", няма място в този парцел. " За страдание сме в обстановка на влезнало в действие позволение за градеж, което е влезнало в действие в 12 без 5, преди влизане в действие на Общия организационен проект (ОУП) на София към 2006 година. Зоната, която е там, е за приблизително жилищно застрояване – с кота корниз от 26 метра. При изискване, че към (началото на) 2007 година разпоредбите (бел. ред. - на Закона за устройство и застрояване на Столична община) не са важали, се утвърждава план за постройка, висока 134 метра ", изясни основният проектант. Той беше безапелационен и, че възобновяване на позволение за градеж, какъвто е казусът, не е съображение да се гледат разпоредбите, които важат все още на възобновяване.
Отделно Здравков уточни, че планът на " Артекс " (втора категория) попада в измененията от 2017 година на Закона за устройство на територията (ЗУТ), съгласно които валидността на позволение за даден градеж е 10 години (първа категория, втора кагегория и обекти от национално значение). " Имаме писмо от Министерство на регионалното развитие, в което се споделя, че разрешителното важи до 2020 година, тъй като е достоверен актът за разкриване на строителна площадка, който се е " случил " през 2010 година ", разясни Здравков. " Друг е въпросът по какъв начин тази постройка е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, откакто към 2007 година работи Закон за устройство на територията, където даже за ъгловите парцели имаше условие за % наложително озеленяване ", дълбокосмислен беше Здравков.
Ролята на Цветанов
Цветан Цветанов е един от общо 76 депутати, които гласоподават със „ за” въпросните поправи в Закон за устройство на територията от 2017 година. 61 са от ГЕРБ, 6 са от Реформаторския блок, 4 от обединението на Христо Ковачки, 3 от АБВ, 2 от Българска социалистическа партия. Всъщност тъкмо с тези ремонти се разрешава строителните разрешителни за планове от първа и второкласен и за обекти от национално значение да важат 10 години, а не 5, както до този миг.
Специално за плана на " Артекс " обаче Министерство на регионалното развитие, на което отпред тогава е сегашният зам.-регионален министър Николай Нанков (бел. ред. - той беше заставен да напусне поста след жестоката автобусна злополука при Своге), праща тълкувателно писмо и споделя, че за първа година от началото на разрешителното се смята откриването на строителната площадка . Това става през 2010 година , до момента в който документът т.е. разрешителното е издадено през 2007 година , което Здравков удостовери в изявлението за Actualno.com. С други думи, когато " Артекс " почва да подвига постройката, която и още не е приключена, 10 години от дълго време са минали, тъй като това стана доскоро повече от година и имаше митинги против градежа. Според параграф 58 от Преходните и заключителни разпореждания на променения Закон за устройство на територията обаче новите текстове важат единствено за новите разрешителни за градеж т.е. няма ретроактивно деяние. А съгласно " Биволъ " сегашният районен министър Петя Аврамова споделила, че въпросното писмо на Нанков нямало правна стойност. Освен това има сигнал до Бойко Борисов и Румен Радев поради въпросното писмо, подписано от тогавашния районен зам.-министър Валентин Йовев.
Въпреки това " Артекс " в този момент строи, а Инициативен комитет " Лозенец " води дело. Не е ясно какво е станало с препратеното към Фандъкова от Цветанов писмо на комитета за инспекция на плана!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР