Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран

...
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран
Коментари Харесай

Цветанов бе единодушно избран за висок пост в Европол

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе определен единомислещо от всички държави-членки и Европейския парламент за непрекъснат представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен надзор на активността на организацията (СГПК).

Позицията е извънредно значима за упражняването на контролните и надзорни функционалности на СГПК. Тя обезпечава връзката сред националните парламенти на държавите-членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол. Изборът бе изработен с цялостен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент.

Мандатът на Цветанов започва във вторник. Той ще съставлява в Управителния съвет на Европол контролната група, която се състои от четиричленни делегации от националните парламенти на държавите-членки, участващи в Европол и Дания, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент, с водещата роля на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Номинацията на Цветанов пристигна от съпредседателите на СГПК от ЛИБЕ и от Австрийското председателство. След разискване от представителите на Тройката, номинацията бе сложена за гласоподаване в пленарния формат на групата. Съпредседателите аргументираха номинацията с високата оценка за персоналните и професионални качества на Цветанов и богатия му опит като вътрешен министър и зам.-министър ръководител, както и достиженията на групата по време на неговото съпредседателство в границите на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. След тригодишни договаряния по Процедурните правила и въз основа на заложеното в Лисабонския контракт, през вчерашния ден и през днешния ден СГПК организира първото си постоянно съвещание по признатите в София през март тази година Процедурни правила за работата на СГПК.

Приемането на процедурния устав в България бе допустимо след постигането на единодушие сред всички национални делегации вследствие на работата на съпредседателите Цветанов и Мораеш, ръководител на комисията ЛИБЕ, които организираха петмесечни договаряния с деветте национални делегации с изразени запаси. На съвещанието в пленарен формат на СГПК участваха ръководителят на Управителния съвет на Европол Прит Паркна и изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Бол. Двамата поздравиха Цветанов за избора и показаха убедеността си, че с помощта на работата му в новото му качество, съдействието сред Европол и СГПК ще стане още по-ефективно и ползотворно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР