Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията

...
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията
Коментари Харесай

Цветанов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов се срещна в Брюксел с генералния шеф на ОЛАФ Виле Итала, оповестяват от пресцентъра на партията. Цветанов е на работно посещаване в белгийската столица, където ще вземе присъединяване в съвещание на Съвместната група за парламентарен надзор върху работата на Европол, оповестява Inews.

Финландецът Виле Итала, който е някогашен вътрешен министър на страната си, някогашен член на Екологичен потенциал и на Европейската счете палата, встъпи в длъжността общоприет шеф на ОЛАФ на 1 август 2018 година и това е неговата първа среща с представител на българска институция.

По време на срещата Цветан Цветанов съобщи, че през 2012 година с помощта на уговорката на българските институции  бяха разширени административните пълномощия на АФКОС за следствие на нередности, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. На собствен ред Виле Итала означи, че през всичките тези години доверието сред България и ОЛАФ е надграждано и сега България се преглежда като един от положителните и откровени сътрудници на ОЛАФ, като взе участие интензивно в инспекции и следствия.

Генералният шеф на ОЛАФ изясни, че предвид на новата Европейска прокуратура, в този момент е моментът работата на Агенцията да бъде още по-оптимизирана, като се разширят пълномощията й, тъй че да има достъп до информация за банкови сметки, физически достъп за претършуване на " горещи точки ", да й бъде възложен достъп до информация, обвързвана с Данък добавена стойност, както и информация, разкрита от ОЛАФ, да е позволена като доказателство в националните съдилища на страните членки.

Цветан Цветанов съобщи, че България поддържа сходно усилване на ролята на ОЛАФ взаимно със стартирането на работата на Европейската прокуратура. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред изясни, че България дава на процедура някои от изброените принадлежности и даде образец с изменението на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от 2017 година, което разрешава административни следствия. В резултата от това изменение са постъпили 9 претенции, по които са били разследвани 35 индивида. " Подобни пълномощия са значими, с цел да може ОЛАФ да разпознава случаи на злоупотреби с европейски средства от европейски жители, осъществени с държава-членка, друга от тяхната народност ", разяснява Цветанов.

В края на работната среща Цветан Цветанов насочи покана към Виле Итала да посети България, където да има опция да добие персонални усещания от работата на българските институции, което по думите на Цветанов ще разреши за усилването на другояче сполучливото партньорство сред ОЛАФ и България.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР