Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик

...
Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик
Коментари Харесай

ПАСЕ предупреди държавите да не ограничават права покрай коронавируса

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик Дамс прикани европейските държавни управления да съблюдават прецизно Европейската спогодба за човешките права, когато подхващат изключителни ограничения за справяне с рецесията с ковид, се споделя в публикувано през днешния ден известие на пресслужбата на ПАСЕ, представено от Българска телеграфна агенция.

Разпространяването на вируса аргументи огромна здравна, икономическа и обществена рецесия по света и Европа е измежду най-тежко засегнатите, написа в документа. В него се признава, че всяка страна има отговорността да взема предохранителни ограничения във времена на опасност за обществото, само че се отбелязва, че нормално тези ограничения надвишават разрешеното от конвенцията. " Без съответни гаранции, такива ограничения основават сериозен риск за демокрацията, правата на индивида и върховенството на закона ", декларира Рик Дамс.

По думите му член 15 от Конвенцията в действителност разрешава дерогации на някои права, само че дори и при изключително състояние би трябвало да бъдат непокътнати главните защитни механизми за запазване на законността като ефикасния парламентарен контрол и самостоятелния правосъден надзор.

В края на предходната седмица българският министър на правораздаването Данаил Кирилов заяви, че е подписал писмо, с което посредством Министерство на външните работи да бъде известен Съдът по правата на индивида за краткотрайна дерогация от страна на България на Европейската спогодба по правата на индивида в частта на неосновните права в изискванията на изключително състояние. Вчера сътрудника му вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева посочи, че настояването към момента не е направено, а в продължение на два-три дни ще се проучва пробата на закона за изключителното състояние (публикуван през днешния ден - бел. ред.) и тогава юристите ще преценяват дали това е належащо или не. По вчерашните й думи три страни от Европейски Съюз са поискали краткотрайно ограничение на права на жителите си, а останалите са решили, че могат да се борят с ковид в границите на настоящото си законодателство и дерогация не им е нужна.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1002)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР