Председателят на парламента Цвета Караянчева поведе хорото на "Лаута" след

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева поведе хорото на "Лаута" след
Коментари Харесай

Караянчева поведе хорото в Пловдив и смая всички СНИМКИ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поведе хорото на "Лаута " откакто откри фолклорния фестивал "Народен събор Пловдив ", написа " ". Преди това тя беше посрещната от кмета на регион "Тракия " Костадин Димитров, като хазаин на фестивала, неговия сътрудник от "Южен " Костадин Язов. Сред формалните посетители бяха също ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков и отрасловият зам.- кмет на Пловдив Пламен Панов.



Облечени в носии девойки посрещнаха Караянчева с пита. Тя беседва с пременените като четници от Голямоконарската чета представители на сдружение "Традиция ", които й демонстрираха 200-годишни пушки и черешово топче. "Колко е тежка ", изненада се шефът на Народното събрание, пробвайки се да вдигне солидното оръжие.



Караянчева се опитва да направи и "въртяно кафе ", което също се предлага на една от сергиите, само че опитът се оказа неудачен. След като откри събора тя се разноски по сергиите, където доста хора се ръкуваха с нея, а някои се подредиха и за селфи. В този миг участници във фестивала подкараха право хоро и Караянчева незабавно го оглави, развявайки трикольора вместо забрадка.





На трите сценив "Лаута "днес и на следващия ден ще се изявяват професионални и любителски сформира и реализатори от цяла България. В изявите вземат участие фолклорни групи, оркестри, учебни заведения, читалища, самодейци. По алеите са подредени доста сергии, предлага се скара, сладолед, а часове преди началото най-нетърпеливите се струпаха към сцените.



Организаторите са подготвили за всички гости уроци по национални танци за дребни и огромни, хоротеки, кукерски игри, изложения на занаятчии, старинни оръжия и национални носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и доста други.

Част от програмата на фестивала ще бъдат отбор „ Тракия “, гайдарски състав „ Големите гайди “, внушителен отбор и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „ Пловдив “, оркестър „ Феникс “, гайдарски сформира от Чепеларе и Момчиловци, отбор „ Седенчица “, комитет „ Родолюбие “, комитет „ Традиция “, отбор към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още доста читалища, учебни заведения, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.



За успокоение на посетителите са обезпечени безконтактни дезинфектаторни машини на всички входове и към сцените, планувано е задоволително място за свободно придвижване и съблюдаване на отдалеченост. Организаторите предлагат носенето на защитни маски.



Дясната лента на бул. „ Санкт Петербург” в посока „ Тракия” ще бъде отделена за паркинг и ще се реализира непрекъснат надзор на скоростта. Участниците в придвижването се приканват за нараснало внимание.

Събитието се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития 2020.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР