Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери насрочи

...
Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери насрочи
Коментари Харесай

Парламентът на РСМ гласува промени в правителството в понеделник

Председателят на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери насрочи за понеделник съвещанието, на което ще бъдат гласувани предложенията на премиера Димитър Ковачевски за промени в държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като тази заран бяха оповестени министерствата, в които ще има смяна, след постигнатото съглашение с Алианс на албанците и преди още сегашният съдружен сътрудник албанската партия Алтернатива да излезе с решение дали ще остане в държавното управление или ще го напусне, по предложение на Ковачевски и тримата министри от Алтернатива би трябвало да бъдат освободени. Това е първата точка от дневния ред на плануваното за понеделник съвещание на Народното събрание на страната. Депутатите би трябвало да се произнесат и по предлагането за освобождение на зам.-министрите от министерствата на защитата, земеделието и образованието и на тяхно място да бъдат назначени нови. Освен тях би трябвало да бъдат назначени зам.-министри в ресорите на правораздаването и опазването на здравето.

Премиерът Ковачевски предлага на Народното събрание освобождението от служба и на тримата министри от Алтернатива- министъра на опазването на здравето Беким Сали, министъра на осведомителното общество и администрацията Адмирим Алити, както и Джемаил Чупи, министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Втората точка от дневния ред планува избор на нови министри в държавното управление. Депутатите би трябвало да решат дали Кренар Лога да бъде новият министър на правораздаването, Фатмир Меджити за опазването на здравето, Азир Алиу за осведомителното общество и администрацията, както и Кая Шукова за министър на околната среда и териториалното устройство.

От писмен отговор на изданието " 360 градуса " от държавната пресслужба са оповестили, че министър председателят Ковачевски ще изясни препоръчаната реорганизация на държавното управление на съвещание на Народното събрание. 

Според препоръчаните кадрови промени, които Ковачевски разгласи и са импортирани  в Народното събрание, Алтернатива ще загуби сегашните министерски позиции в два ресора - опазване на здравето и осведомително общество и администрация, като те ще бъдат сменени с фрагменти от Алианс на албанците, само че Алтернатива към момента не е оповестила дали ще остане или ще напусне държавното управление, а окончателното решение ще бъде взето  утре. 

„ Изпращаме известие до Алтернатива, че вратата за съдействие е към момента отворена. Това са значими времена за европейското ни бъдеще и икономическите промени, които би трябвало да бъдат направени и ние ги призоваваме да се повдигнат над теснопартийните си ползи и да помислят още веднъж. Въпреки че Алтернатива не отговори на предлагането за продължение на съдействието, партията е добре пристигнала с приноса си към европейската коалиция ”, сподели в изказване през днешния ден представителят на СДСМ Дарко Каевски. 

„ Изключително значимо е във време, когато енергийната и икономическа рецесия към момента продължава, да няма закони, заседнали в Народното събрание, с цел да предотвратим блокадите на ВМРО-ДПМНЕ, само че и да отворим пътя за нови закони, които да подобрят живота на всички жители. С включването на Алианса за албанците като нов съдружен сътрудник в държавното управление се обезпечават всички условия за политическа непоклатимост и повишение на успеваемостта на Народното събрание и институциите “, сподели Каевски и добави, че по-голямото парламентарно болшинство ще донесе непоклатимост и успеваемост за продължение на промените в стопанската система, в правосъдната система и в интеграцията на страната в Европейски Съюз. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР