Председателят на парламента Ива Митева е поставила въпроса как да

...
Председателят на парламента Ива Митева е поставила въпроса как да
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат дали да имат заседания всяка седмица

Председателят на Народното събрание Ива Митева е сложила въпроса по какъв начин да бъде провежда работата на Народно събрание - дали да има съвещания всяка седмица, пред Временната комисия за разработване на устав за работа на депутатите. Митева уточни, че в множеството страни се възприема метод за периодично повтаряне на пленарна зала с работата на комисии.

В плана за устав се планува още депутатите, напуснали парламентарната си група, да резервират мястото си в непрекъснатите комисии, а съответната парламентарна група да добавя квотата си в комисиите. В такива случаи ще се уголемява съставът на комисиите.

Всеки депутат ще може да бъде определен в управлението единствено на една непрекъсната комисия, плануват още измененията.

Времето за възражения по метода на водене се понижава от 2 на 1 минута. Предложението направи ръководителят на Народно събрание Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури, съобщи Българска телеграфна агенция. В комисиите няма да има спадащ кворум и би трябвало персонално да се гласоподава, уточни тя.

Проектът на нов устав за работата на депутатите планува още обединение на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на индивида и жалбите.

Ще има обособена Комисия по туризъм и обособена Комисия за българите в чужбина.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и цифровизация и Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, публичен ред и надзор на службите се основава подкомисия по използването и потреблението на СРС-та.

Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за надзор на обществените средства и подкомисия по европейските фондове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР