Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен

...
Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен
Коментари Харесай

Партиите договарят парламентарният шеф да се сменя всяка година

Председателят на Народното събрание да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите обединения, договарящи за сформиране на държавно управление – " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН "  и " Демократична България ". Идеята е при цялостен мандат всяка от четирите обединения да има ръководител на Народното събрание. Ротацията ще стартира с ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

Договорена е и много друга конструкция на Министерския съвет. Ще има единствено един вицепремиер, на чието послушание минават Агенцията по горите, която в този момент е към земеделското министерство и Дирекция " Национална работа за отбрана на природата. от Министерство на околната среда и водите. Създава се постът министър на електронното ръководство, който ще дава отговор и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания. Държавното дружество за ръководство на язовирите минава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция " Пътна инфраструктура "  (АПИ) ще е към Министерство на превоза, а не към Министерство на регионалното развитие, заяви националното радио.

Очаква се министър председател в новото държавно управление да бъде Кирил Петков, а финансов министър Асен Василев - двама водачи на спечелилите на изборите " Продължаваме промяната ". Твърди се също, че те ще привлекат своя съидейник Николай Денков, който ще остане на поста министър на образованието.

Неофициално се загатва, че Даниел Лорер ще стане стопански министър от квотата на Политическа партия, макар че в началото се спекулираше, че той ще оглави Външно министерство. Спряган за министър на превоза от Политическа партия е Николай Събев, прочут като бизнесмен и притежател на компанията " Еконт ". 

Възможно е двама ярки представители на служебната власт - премиера Стефан Янев и МВР-шефът Бойко Рашков, да имат министерски кресла и в постоянното държавно управление. Рашков евентуално ще остане силов министър, а Янев може да оглави Министерството на защитата.

В сферите на въздействие на " ИТН " може да са районното, енергийното, спортното и Външно министерство.

В орбитата на Българска социалистическа партия сигурно попадат Министерството на туризма, както и Министерството на труда. 

" Демократична България " евентуално ще оглави правосъдното министерство, само че министър няма да е водачът в оставка Христо Иванов, а Надежда Йорданова. ДБ може да поеме и новосъздаденото министерство за електронното ръководство, макар че и Политическа партия имат претендент за позицията. 

Неофициално се твърди, че към този момент не са уточнени министрите на околната среда, на опазването на здравето и на земеделието. Предложенията за тези позиции ще са обект на спомагателни лидерски договаряния. Засега няма информация дали диалозите ще се проведат преди първото съвещание на новия парламент, което бе свикано от президента на 3 декември (петък).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР