Председателят на Общото събрание - ОС на ООН Мария Фернанда

...
Председателят на Общото събрание - ОС на ООН Мария Фернанда
Коментари Харесай

Председателят на ОС на ООН: Диалог с участие на всички е решението за Венецуела

Председателят на Общото заседание - Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации Мария Фернанда Еспиноса, някогашен министър на защитата и външните работи на Еквадор, съобщи в изявление за ТАСС, че съгласно нея вътрешната политическа рецесия във Венецуела може да бъде решена и показа нейните персонални опит в превъзмогването на половата дискриминация.

Как бихте описали обстановката във Венецуела от позиция на интернационалното право, по-специално, че в този момент политик, който не е определен за президент на страната, е приет като подобен от няколко страни?

Внимателно следим обстановката във Венецуела, несъмнено, тя е доста тревожна. Тя е изключително притеснителна за мен като представител на този район. Мисля, че най-важното в този момент е връщането на мира и хармонията в тази страна, което подхожда на Хартата на Организация на обединените нации. Всички политически разлики би трябвало да бъдат позволени по кротичък метод. Диалогът с присъединяване на всички страни е единственото решение на обстановката във Венецуела.

Що се отнася до разговора, може ли Организация на обединените нации да вземе по-активно присъединяване в него? Планирате ли да посетите Венецуела или да се срещнете с представители на страната?

Мисля, че в тази обстановка би трябвало да имаме вяра повече в районния отговор. Това е най-приемливият вид, тъй като страните от района най-добре схващат какво се случва във Венецуела. Вече виждаме няколко страни, които са изразили предпочитание да посредничат.

Няма ли да стане обстановката прекомерно рискова, до момента в който Организация на обединените нации чака?

Мисля, че в никакъв случай не е прекомерно късно да се стартира разговор, да се търсят способи за политическо съглашение.

След срещата в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Венецуела американският държавен секретар сподели, че чака приемането на някои резолюции в Организация на обединените нации. Предложени ли са на Общото заседание проекторезолюции за Венецуела?

Не, нищо сходно не идва от нито една от страните-членки.

Като цяло смятате ли, че е допустимо и потребно да се разиска тази тематика в Общото заседание?

Това може да се случи единствено по искане на една от страните и до момента няма такова искане. Тук моето мнение не е толкоз значимо, дневният ред се дефинира от самите страни.

Една от значимите цели на Организация на обединените нации е да се реализира равно посланичество на мъжете и дамите в държавните управления. Вие сте четвъртата жена в председателството на Общото заседание в цялата му история. Смятате ли, че към момента следва доста работа в региона на битката за тъждество сред половете?

Тази година имаше доста значимо събитие - основахме групата за тъждество сред половете. Първата ни намира се състоя този месец и имаме намерение да поставим старания както в Организация на обединените нации, по този начин и отвън организацията, за поощряване на равенството сред половете.

Разбира се, в тази област към момента има доста да се реализира. Само 24% от депутатите в света са дами, а в частния бранш, от 500-те най-големи компании, единствено 24 са дами. А от 193 страни единствено 20 президенти са дами. Все още има дълъг път.

В това отношение генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш поставя дейни старания, само че в Организация на обединените нации има и области, в които към момента липсват дами. Например при осъществяването на мироопазващи задачи по света.

На 12 март ще организираме събитието " Жените в действие ", на което са поканени всички 20 дами президенти. Също по този начин ще поканим млади дами да провеждат директен разговор. Пет президенти, както и един министър председател, към този момент потвърдиха присъединяване си.

По време на кариерата си в Еквадор и в Организация на обединените нации ли се сблъскахте с дискриминация?

Постоянно. Понякога беше доста мъчно. Противниците в медиите и обществените мрежи ме подлагаха на критика не поради моите дейности, а за облеклата, държанието ми, външния ми тип.

Трябваше да мина през доста, в това число политическо гонене, и мисля, че бих могла да избегна доста от това, в случай че бях мъж. Когато бях министър, срещнах голяма опозиция от страна на военната общественост. В последна сметка постигнахме отлични резултати и съумях да печеля уважението на военните.

Какъв съвет бихте дали на дами, които също са изправени пред такива проблеми?

Необходимо е да спечелите почитание. Когато дамите заемат виновни длъжности, се слагат изключително високи условия към тях. Затова би трябвало да работим два пъти повече, с цел да спечелим доверие. С нашата работа ние демонстрираме, че сме подобаващи за една или друга позиция.

Една от значимите цели на Организация на обединените нации е устойчивото развиване. Знам, че сте интензивно ангажирани с тематиката за устойчивото развиване. Кажете ни какво вършиме, с цел да се откажете от замърсяването на околната среда в всекидневието?

Един от целите ми е акцията против пластмасата. Водим я в целия свят, в това число и в нашия " дом ". По-специално, работя със секретариата, с цел да се откажем напълно от пластмаса която не се рециклира в нашата постройка, основната централа на Организация на обединените нации. Например, ние сме избрали продажба на вода не в бутилки, а в картонени кутии. Това, в частност, се дължи на моите старания и аз ще продължа да работя в тази посока. Между другото, през април Организация на обединените нации, дружно с Норвегия, ще организира значима конференция по тази тематика в Антигуа и Барбуда.

Що се отнася до ежедневния живот, аз постоянно нося вода с мен в алуминиева бутилка. Между другото, в Ню Йорк можете да пиете вода от чешмата, просто би трябвало да запомните да си я сипете в бутилка. Освен това, когато отида в магазин за хранителни артикули, не не помня да си нося хартиена торба. Отговорни би трябвало да бъдат освен производителите, само че и потребителите. Ако не купуваме вода в пластмасови бутилки, те просто ще спрат да ги създават.

Реформата на Организация на обединените нации е в ход от няколко години и най-трудният й аспект е промяната на Съвета за сигурност. Тези полемики се организират в Общото заседание под ваше управление. Коя промяна наподобява най-честна?

Говоренето за единия или другия вид е отвън моите компетенции. Моята роля е да управлявам този развой, тъй че той да е благонадежден, да взема поради ползите на всички страни и да напредва.

Това е може би е един от най-трудните аспекти на промяната, той има доста участници и заинтригувани страни. За мен най-важното е да подсигурявам, че всички групи показват своите позиции и оферти. Разбира се, ще отнеме още малко време.

Колко време?

Много е мъчно да се предскаже. Най-важното е да имаме политическа воля да вървим напред. Това може да стане единствено посредством разговор и продължение на полемиката.

През декември предходната година Общото заседание не одобри съветска проекторезолюция в поддръжка на Договора за унищожаване на ракети със междинен и по-малък обхват (ИНФ). В резултат на това Съединени американски щати оповестиха прекъсване на осъществяване на отговорностите си по контракта, а Русия отговори по същия метод. Смятате ли, че напъните на Организация на обединените нации могат да спасят контракта?

Считам, че Договорът за ИНФ е доста огромна крачка напред и за двете страни, той е доста значим за сигурността на целия свят. Освен това смятам, че това е значим стадий в интернационалната система за сигурност по пътя към разоръжаването. Много скърбя, че този контракт не можа да бъде непокътнат.

Но съм сигурна: към момента има опция да се върнем към разискването му. Това е отговорност на всички страни, изключително на тези, които имат нуклеарни оръжия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР