Председателят на Общото събрание - ОС на ООН Мария Фернанда

...
Председателят на Общото събрание - ОС на ООН Мария Фернанда
Коментари Харесай

Председателят на ОС на ООН: Диалог с участие на всички е решението за Венецуела

Председателят на Общото заседание - Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации Мария Фернанда Еспиноса, някогашен министър на защитата и външните работи на Еквадор, съобщи в изявление за ТАСС, че съгласно нея вътрешната политическа рецесия във Венецуела може да бъде решена и показа нейните персонални опит в превъзмогването на половата дискриминация.

Как бихте описали обстановката във Венецуела от позиция на интернационалното право, по-специално, че в този момент политик, който не е определен за президент на страната, е приет като подобен от няколко страни?

Внимателно следим обстановката във Венецуела, несъмнено, тя е доста тревожна. Тя е изключително притеснителна за мен като представител на този район. Мисля, че най-важното в този момент е връщането на мира и хармонията в тази страна, което подхожда на Хартата на Организация на обединените нации. Всички политически разлики би трябвало да бъдат позволени по кротичък метод. Диалогът с присъединяване на всички страни е единственото решение на обстановката във Венецуела.

Що се отнася до разговора, може ли Организация на обединените нации да вземе по-активно присъединяване в него? Планирате ли да посетите Венецуела или да се срещнете с представители на страната?

Мисля, че в тази обстановка би трябвало да имаме вяра повече в районния отговор. Това е най-приемливият вид, тъй като страните от района най-добре схващат какво се случва във Венецуела. Вече виждаме няколко страни, които са изразили предпочитание да посредничат.

Няма ли да стане обстановката прекомерно рискова, до момента в който Организация на обединените нации чака?

Мисля, че в никакъв случай не е прекомерно късно да се стартира разговор, да се търсят способи за политическо съглашение.

След срещата в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Венецуела американският държавен секретар сподели, че чака приемането на някои резолюции в Организация на обединените нации. Предложени ли са на Общото заседание проекторезолюции за Венецуела?

Не, нищо сходно не идва от нито една от страните-членки.

Като цяло смятате ли, че е допустимо и потребно да се разиска тази тематика в Общото заседание?

Това може да се случи единствено по искане на една от страните и до момента няма такова искане. Тук моето мнение не е толкоз значимо, дневният ред се дефинира от самите страни.
 Мадуро изригна против
Мадуро изригна против " расиста и екстремиста " Тръмп

" Ку Клукс Клан " управлявал Белия дом

Една от значимите цели на Организация на обединените нации е да се реализира равно посланичество на мъжете и дамите в държавните управления. Вие сте четвъртата жена в председателството на Общото заседание в цялата му история. Смятате ли, че към момента следва доста работа в региона на битката за тъждество сред половете?

Тази година имаше доста значимо събитие - основахме групата за тъждество сред половете. Първата ни намира се състоя този месец и имаме намерение да поставим старания както в Организация на обединените нации, по този начин и отвън организацията, за поощряване на равенството сред половете.

Разбира се, в тази област към момента има доста да се реализира. Само 24% от депутатите в света са дами, а в частния бранш, от 500-те най-големи компании, единствено 24 са дами. А от 193 страни единствено 20 президенти са дами. Все още има дълъг път.

В това отношение генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш поставя дейни старания, само че в Организация на обединените нации има и области, в които към момента липсват дами. Например при осъществяването на мироопазващи задачи по света.

На 12 март ще организираме събитието " Жените в действие ", на което са поканени всички 20 дами президенти. Също по този начин ще поканим млади дами да провеждат директен разговор. Пет президенти, както и един министър председател, към този момент потвърдиха присъединяване си.

По време на кариерата си в Еквадор и в Организация на обединените нации ли се сблъскахте с дискриминация?

Постоянно. Понякога беше доста мъчно. Противниците в медиите и обществените мрежи ме подлагаха на критика не поради моите дейности, а за облеклата, държанието ми, външния ми тип.

Трябваше да мина през доста, в това число политическо гонене, и мисля, че бих могла да избегна доста от това, в случай че бях мъж. Когато бях министър, срещнах голяма опозиция от страна на военната общественост. В последна сметка постигнахме отлични резултати и съумях да печеля уважението на военните.

Какъв съвет бихте дали на дами, които също са изправени пред такива проблеми?

Необходимо е да спечелите почитание. Когато дамите заемат виновни длъжности, се слагат изключително високи условия към тях. Затова би трябвало да работим два пъти повече, с цел да спечелим доверие. С нашата работа ние демонстрираме, че сме подобаващи за една или друга позиция.
 Искате тъждество на половете, чакайте 200 година, разгласи Световният стопански конгрес
Искате тъждество на половете, чакайте 200 година, разгласи Световният стопански конгрес

Очакванията са да отнеме 202 година

Една от значимите цели на Организация на обединените нации е устойчивото развиване. Знам, че сте интензивно ангажирани с тематиката за устойчивото развиване. Кажете ни какво вършиме, с цел да се откажете от замърсяването на околната среда в всекидневието?

Един от целите ми е акцията против пластмасата. Водим я в целия свят, в това число и в нашия " дом ". По-специално, работя със секретариата, с цел да се откажем напълно от пластмаса която не се рециклира в нашата постройка, основната централа на Организация на обединените нации. Например, ние сме избрали продажба на вода не в бутилки, а в картонени кутии. Това, в частност, се дължи на моите старания и аз ще продължа да работя в тази посока. Между другото, през април Организация на обединените нации, дружно с Норвегия, ще организира значима конференция по тази тематика в Антигуа и Барбуда.

Що се отнася до ежедневния живот, аз постоянно нося вода с мен в алуминиева бутилка. Между другото, в Ню Йорк можете да пиете вода от чешмата, просто би трябвало да запомните да си я сипете в бутилка. Освен това, когато отида в магазин за хранителни артикули, не не помня да си нося хартиена торба. Отговорни би трябвало да бъдат освен производителите, само че и потребителите. Ако не купуваме вода в пластмасови бутилки, те просто ще спрат да ги създават.

Реформата на Организация на обединените нации е в ход от няколко години и най-трудният й аспект е промяната на Съвета за сигурност. Тези полемики се организират в Общото заседание под ваше управление. Коя промяна наподобява най-честна?

Говоренето за единия или другия вид е отвън моите компетенции. Моята роля е да управлявам този развой, тъй че той да е благонадежден, да взема поради ползите на всички страни и да напредва.

Това е може би е един от най-трудните аспекти на промяната, той има доста участници и заинтригувани страни. За мен най-важното е да подсигурявам, че всички групи показват своите позиции и оферти. Разбира се, ще отнеме още малко време.

Колко време?

Много е мъчно да се предскаже. Най-важното е да имаме политическа воля да вървим напред. Това може да стане единствено посредством разговор и продължение на полемиката.

През декември предходната година Общото заседание не одобри съветска проекторезолюция в поддръжка на Договора за унищожаване на ракети със междинен и по-малък обхват (ИНФ). В резултат на това Съединени американски щати оповестиха прекъсване на осъществяване на отговорностите си по контракта, а Русия отговори по същия метод. Смятате ли, че напъните на Организация на обединените нации могат да спасят контракта?

Считам, че Договорът за ИНФ е доста огромна крачка напред и за двете страни, той е доста значим за сигурността на целия свят. Освен това смятам, че това е значим стадий в интернационалната система за сигурност по пътя към разоръжаването. Много скърбя, че този контракт не можа да бъде непокътнат.

Но съм сигурна: към момента има опция да се върнем към разискването му. Това е отговорност на всички страни, изключително на тези, които имат нуклеарни оръжия.
 НАТО приготвя защитата си в условия без нуклеарен контракт - ИНФ
НАТО приготвя защитата си в условия без нуклеарен контракт - ИНФ

Не има намерение да разполага нови ракети в Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР