Председателят на НСОББ д-р Неделчо Тотев предупреждава, че неизплащането на

...
Председателят на НСОББ д-р Неделчо Тотев предупреждава, че неизплащането на
Коментари Харесай

Д-р Тотев: Общинските болници са с по-специален статут

Председателят на НСОББ доктор Неделчо Тотев предизвестява, че неизплащането на надлимитната активност ще задълбочи неимоверно рецесията в лечебните заведения

Ако не бъде изплатена надлимитната активност на лечебните заведения, няма да има опция да се задоволят финансовите претенции на медицинските сестри и това поетапно ще докара до закриване на лечебни заведения поради групови оставки. За това предизвести ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев.

„ Липсата на този запас ще задълбочи неимоверно рецесията. Медицинските сестри ни пресират, те стават все по-неотстъпчиви в настояванията си и то с право в по-голямата си част. При тази обстановка те подават оставки, за които в един миг ще съжаляват всички “, разяснява той.

Изплащането на надлимитната активност беше едно от настояванията на Националното съдружие на общинските лечебни заведения (НСОББ), сложени в декларация на Сдружението, направена на база взетите на провелото се предходната седмица Общо заседание. Категоричното мнение на сдружението е, че витално значимо за оцеляване на общинските лечебни заведения е незабавното погашение на заработени и незаплатени от НЗОК по този начин наречени „ надлимитни “ средства за 2015, 2016 и 2017 години, които варират сред 3-4 % от общата сума за лечебните заведения.

„ При нас се касае за малко пари, 4-5 млн. лв. на фона на над 150-те млн. лева, които се дължат общо на лечебните заведения. Това за нас обаче е глътка въздух преди тежкия зимен сезон и при започване на идната година, когато ще се вдигне минималната работна заплата. Едновременно с това обаче е доста значимо какво ще се контракти като условия по пътеките, както и какво ще се контракти във връзка с договорите на сътрудниците. Отдавна имаме заричане вътрешните експерти да бъдат оправдани. Лекарите понижават с такива темпове, че на всеки, който е наясно със обстановката, му настръхва косата. Изключително значимо е да се трансформират цените на клиничните пътеки от първо и второ равнище, тъй като те касаят всички ни “, сподели още доктор Тотев.

Той добави, че е към този момент е станало ясно, че надлимитната активност ще бъде изплатена единствено на тези лечебни заведения, които са завели каузи против НЗОК. Така Касата още веднъж щяла да разпредели свободния си запас още веднъж за медикаменти и няма да се стигне до действителното повишение на финансовия запас на лечебните завения.
" Сега подвигнаха цените на 100 пътеки. Това са тези пътеки, които са редки, които подсигуряваха един голям запас, тъй като са неусвоени бюджетите. Ние имаме бюджети, ниски цени на пътеки и би трябвало да въртим обороти. Това ли е смисълът на промяната? Трябва да се дадат едни действителни стойности на огромна част от мощно неостойностените пътеки – това са пътеките първо и второ равнище, пътеките, които работим ние, регионалните лечебни заведения и немалка част от университетските лечебни заведения ", сподели ръководителят на НСОББ.

Той акцентира, че общинските лечебни заведения са с по-специален статут - те са по една в регионите си и са пръснати в райони, които така и така опустяват откъм хора.

" Тези лечебни заведения главно извършват обществени действия и превръщането им в нон-профит сдружения е опция да бъдат съхранени. Това обаче се приказва единствено, когато има съответен мотив и когато той отмине, още веднъж стартират да гледат на нас като на всички други и да приказваме за конкуренция, което действително е неизпълнимо ", сподели доктор Тотев.

Преговорите за НРД 2020 ще бъдат коментирани и на среща на всички болнични асоциации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР