Председателят на НСИ и кметът на София откриха изложбата по

...
Председателят на НСИ и кметът на София откриха изложбата по
Коментари Харесай

Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика

Председателят на Национален статистически институт и кметът на София откриха изложбата по случай 140-ата годишнина от основаването на българската статистика.

Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика, ситуирана на Моста на влюбените при Националния замък на културата и проведена взаимно от Националния статистически институт и Столична община, беше открита публично от ръководителя на Национален статистически институт Сергей Цветарски и кмета на София Йорданка Фандъкова.

На събитието участваха заместник-председателят на Национален статистически институт Диана Янчева, основният секретар Цветан Нанов и чиновници на института и представители на Столична община.

Изложбата може да бъде прегледана до 5 юли. Тя е формирана от по 30 пана на български и на британски език, които показват ретроспективни и модерни данни за развиването на България от основаването на статистическата институция с декрет на княз Александър I до през днешния ден.

„ Идеята на изложбата е да представим историята на България в цифри. Искахме софиянци и гостите на столицата да видят какви данни създава Националният статистически институт и за какво работата ни е значима “, сподели ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски. Той се пошегува, че Мостът на влюбените е най-подходящото място да се покаже какъв брой бракове се подписват дневно в столицата и какъв брой са децата на любовта.

Кметът Йорданка Фандъкова честити 140-годишнината на българската статистика и изрази задоволство от взаимната работа с Национален статистически институт и другия взор към София, който изложбата показва.

Инфографиките от изложбата демонстрират съществени данни от разнообразни статистически проучвания. Един от акцентите е идното броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година. Представена е и столицата София с нейните демографски, обществени и стопански индикатори.

Сред паната, които провокираха максимален интерес, бяха инфографиките с данни по какъв начин се е променяла потреблението на разнообразни храни и питиета през годините, какъв брой - мъже и дами - са учителите в България. Най-емоционално реагираха младежите на най-често срещаните мъжки и женски имена у нас. Те търсеха личните си имена на таблото и се снимаха пред тях.

Самостоятелно пано демонстрира присъединяване на Национален статистически институт като уредник за България на Европейската олимпиада по статистика за възпитаници и Международния конкурс за статистически афиш. Включването в тази активност е специфичният принос на Национален статистически институт за разпространение на статистиката измежду младите българи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР