Председателят на национално сдружение Русофили Николай Малинов е обвинен за

...
Председателят на национално сдружение Русофили Николай Малинов е обвинен за
Коментари Харесай

Председателят на национално сдружение Русофили е обвинен за шпионаж

Председателят на национално съдружие " Русофили " Николай Малинов е упрекнат за шпионаж. Той е освободен от ареста против гаранция от 50 хиляди лв., заяви основният прокурор Сотир Цацаров. На пенсионирания съветски военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников, който в този момент е ръководител на Руския институт за стратегически проучвания е неразрешено да влиза в страната ни за период от 10 години. Разследващите настояват, че Малинов е желал да промени гео-политическата ориентировка на България от евро-атлантическа към проруска.

Разследващите от прокуратурата настояват, че разполагат с доказателства, че от 2010 година, т.е. единствено година откакто Решетников се е пенсионирал от съветското разузнаване до през вчерашния ден, когато Малинов е арестуван, двамата са били в стеснен контакт, срещали са се, Малинов е изпълнявал задания, сложени от Решетников. Те са били да въздейства както на вътрешната, по този начин и на въшната политика на България против което е получавал пари.

Разплитането на шпионската спекулация стартира от следствието на пране на пари, които са добити непозволено от банкрутиралата КТБ. От финансовото разузнаване наблюдават финансовите потоци към разнообразни офшорни компании, само че откриват и парични преводи от свързани с Леонид Решетников и Константин Малофеев организации " Двуглав орел " и " Руски институт за стратегически проучвания " към сдружения на Николай Малинов.
Сотир Цацаров, основен прокурор: По този метод се финансират разностранни мероприятия, които директно засягат националната сигурност на Република България и съставляват опити за целеустремено въздействие и по повод и на външна политика.Иван Гешев, зам.-главен покурор: В хода на следствието е открито, че обвиненият Малинов е приел против възнаграждение да извършва задания, предоставени му от ръководителите на посочените към този момент от основния прокурор организации.
При обиските през вчерашния ден е открита Докладна бележка на съветски език, направена от Николай Малинов и адресирана точно до Малофеев и Решетников.

Иван Гешев, зам.-главен покурор: Необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние назоваваме " Проект България ". Докладната бележка е направена за информиране на посочените към този момент организации каква е актуалната обстановка в България и какви ограничения следва да бъдат взети, тъй че да се промени радикално геополитическата ориентировка на България от ориентирана към Западния свят, към такава насочена към Руската федерация.
Малинов уведомил Решетников и Малофеев и за метода, по който следвало да се реализира тази цел.

Иван Гешев, зам.-главен покурор: Според обвиненият Малинов следва да се оказва въздействие върху политическия живот в страната не очевидно, а изтъквам: " по скришен метод ". В докладната се показва, че е нужна сериозна поддръжка за реализиране на сериозен пробив в националното осведомително пространство, което е допустимо посредством основаване на авторитетен ефирен канал или осведомителна организация, за което са нужни съществени вложения и за придобиване на компанията " Виваком " посредством съдействието на банка ВТБ.
В докладната се посочвало още, че би трябвало да има вложител, който да закупи телекома и компанията наложително да остане под непознат надзор, а не български. Наред с това се предложили и политически решения за влияние.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Развитие на политическа партия, която би трябвало да участва като неизпълним фактор в българския парламент и да се бори за смяна на геополитическата ориентировка на България.
В докладната си Малинов подчертавал, че последователите на тази концепция в България не могат да се оправят сами и се нуждаят от поддръжката на Русия.

Иван Гешев: Която поддръжка да, изтъквам: " да се показва в придобиване на доходоносни браншове от стопанската система на България.
Малинов посочвал още, че би трябвало да се сътвори икономическа основа и затова към този момент имало подхванати ограничения за обезпечаване на средства.

Иван Гешев: За да бъде съответна тази икономическа основа, Малинов декларира, че изтъквам: " Ние сме подхванали дейности за безплатно прекачване на активи на стойност по-голяма от половин милиард евро от страна на обвинения в България Цветан Василев към съветския предприемач Константин Малофеев. Буквално е посочено, изтъквам: Тези активи не би трябвало да попадат в български ръце, тъй като българската страна с всички сили ще се намеси в тяхното притежание и потребление.
Според други доказателства по следствието още от януари до март 2015 е реализирана договореност за прекачване на активи на руснаците - като " Виваком ", " Дунарит ", " Авионамс ", " ТВ 7 ", " Нюз 7 " и " Супер 7 ". Намерен и проект, който уговаря по какъв начин " Дунарит " да се придобие посредством Емко на Емилиян Гебрев. Има и документ, съгласно който Цветан Василев предлага да продаде на руснаците предприятия от активите на КТБ, които обезпечават 9% от Брутният вътрешен продукт към 2013-2014 година.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Налични са доказателства по делото, които удостоверяват тясната съгласуваност сред Малинов, Малофеев и Цветан Василев.
Има данни за провеждани срещи, в това число за повече от 30 пътувания на Малинов до Русия за диалози с Решетников и Малофеев, на които българинът е получавал съответни задания. Разследващите настояват още, че имат и няколко контракта за комерсиално съдействие сред сдружения на Малинов и компании на двамата руснаци.

Днес няколко съветски депутата споделиха, че поддържат приятелите си в България. Решетников написа във " Facebook " профила си, че " американците са почнали акция " и акцентира, че се е чудел за какво му е досаждал публицист от " Ню Йорк Таймс " за изявление. Решетников споделя още, че да се атакуват хора единствено за това, че тачат традициите и историята, жертвите, дадени от Русия при основаването на българската страна, могат единствено враговете на България.

Юрий Борисов, който е заместник-председател на съдружие " Русофили " и някогашен основен редактор на вестник " Дума " също беше арестуван през вчерашния ден, само че разпитан единствено като очевидец. Днес той сподели, че познанството му с Решетников не е закононарушение.
Юрий Борисов, някогашен основен редактор на вестник „ Дума ": Това съгласно мен е заплашване на цялото национално придвижване Русофили, на хората, които имат дейна позиция, която не утвърждава външната политика на България. Мисля, че това е и детайл от нагнетяването на негативните взаимоотношения сред Москва и София.
Бяха разпитани и други представители на " Русофили " в България, както и социолога Живко Тодоров, само че всички те са очевидци. От държавното обвиняване удостоверяват, че обвиняванията и следствията са против съответно лице, не против тази организация. Днешните разкрития на прокуратурата съответстваха с възобновяването на делото за банкрута на КТБ. Днес в правосъдната зала Бисер Лазов, главният очевидец на обвиняването, стартира да отговоря на въпросите на обвиняването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР