Председателят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 проф.

...
Председателят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 проф.
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Тестове за Covid-19 за всички с респираторни заболявания

Председателят на Националния действен щаб за битка с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски прикани лекарите от всички лечебни заведения в страната да тестват за ковид всички хора, които са с респираторни болести. На днешния брифинг за обстановката, обвързвана с разпространяването на инфекцията у нас, той прикани.

„ Искам да прикани всички сътрудници от страната - където има хора с респираторни болести, би трябвало наложително да се тестуват, плюс контактните лица, плюс медицинския личен състав. Не просто по избор - то е изпратено и като заповед от основния хигиеничен контрольор и тя би трябвало да се съблюдава! Имаме данни, че на някои места не се съблюдава и реагираме посредством органите на РЗИ ".

Щабът е предложил на специалисти да се създаде тактика по кое време могат да се изписват от болница излекуваните от Covid-19 пациенти:

„ Имаме седем-осем безусловно здрави, само че с вирус - прекараха болестта. Да изработим тактика по кое време може да преценим, че те са постоянни и няма заплаха за тяхното здраве и могат да бъдат вкъщида си довършат лекуването. И по-късно да се разпознават като освободени от вируса, а не да се чака в клинична конюнктура да се свърши това. Сега можем да си го позволим, в този момент нямаме напън и толкоз заболели, само че ще пристигна време, когато не можем да си го позволим ", посочи проф. Мутафчийски.

Първите инфектирани пациенти от Плевен и Габрово са в доста положително положение, само че още са носители на вируса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР