Председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. д-р

...
Председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. д-р
Коментари Харесай

Варненският свободен университет с важна визита

Председателят на Националната организация за оценяване и акредитация проф. доктор Елиза Стефанова посети Варненския свободен университет " Черноризец Храбър ". По време на визитата проф. Стефанова се срещна с историята и вероятностите в развиването на един от най-големите частни университети в страната. " Необходимо е да търсим решенията точка по точка и да работим дружно ", разяснява проф. Стефанова. Тя показа значимостта от това, да бъдат обсъждани положителни практики за повишение качеството на висшето обучение в България.

Проф. Стефанова бе посрещната от академичното управление на ВСУ " Черноризец Храбър ".

Проф. Анна Недялкова разяснява, че в несигурността на средата, изпъква ролята на частните университети, които за собствен риск и отговорност, могат да са лаборатории за нововъведения. Ректорът проф. доктор Петър Христов посочи, че Варненският свободен университет изисква и основава условия за непрекъснат мониторинг, гарантиращ качеството на образование.

Зам.-ректорът доцент Елеонора Танкова показа Варненския свободен университет, акцентирайки върху последователността и приемствеността на политиките по качество. Институционалната акредитация на ВСУ " Черноризец Храбър " е с най-висока оценка измежду частните университети в страната  - 9,21. Той е първият и единствен български университет, почетен от Европейската изпълнителна организация за обучение и просвета с почетния знак " ECTS Label " за Европейската система за струпване и трансфер на заеми през 2010 година и 2013 година ВСУ " Черноризец Храбър " е и първият български университет, почетен със знака " HR Excellence in Research ", с ресертификация през 2019.

Варненският свободен университет има 23-годишен непрекъсваем цикъл на узаконяване и ресертифициране на системата за ръководство на качеството по интернационалния стандарт ISO 9001:2015. През предходната година той стана и първото висше учебно заведение в страната, сертифицирано по интернационалния стандарт ISO 14001:2015 за ръководство на околната среда.

Заместник-ректорът - проф. д.ик.н. Димитър Канев показа провокациите пред университета, измежду които са несигурността и динамичността на средата, демографската рецесия, натовареността. Той разяснява смяната в методиката за акредитация, като подчертава върху нуждата критериалната система да регистрира многообразието на университетите. Проф. Канев  срещна проф. Стефанова с съответните оферти на ВСУ " Черноризец Храбър " за рационализиране на просветителната среда в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР