Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото отбелязване

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото отбелязване
Коментари Харесай

Цвета Караянчева на Предел: Тук идват потомците на илинденци, за да заявят, че България е единна и неделима

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева взе участие в тържественото отбелязване на 115-ата годишнина от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание в местността "Предел " сред Рила и Пирин. Церемонията, която се състоя на паметника "Илинден ", стартира с панихида в памет на починалите, която отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

"Всяка година тук идват потомци на илинденци, с цел да заявят, че България е единна и неделима и никой не може да сее ерес. Тук, на този мемориал, този фундамент на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, оставили своите кости пред олтара на отечеството. И тук 115 години след експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание се събираме с поклонение ", сподели в словото си Цвета Караянчева.

Тя напомни, че през 1903 година, единствено 28 години след Априлската епопея, хиляди българи от Охрид до Странджа, от Рила до Бяло море, захвърлят сърпа и ралото и потеглят "на кървава беритба ". По думите й, с това велико дело Илинден се трансформира в учебник на саможертвата и героизма: Едва 26 хиляди българи се подвигат против 350-хилядна турска войска. Изпепелени са села, убити и ранени са хиляди мъже, дами, деца. "Земята на Даме и Гоце е пропита с кръв. И едно безмълвие, безмълвие над пепелищата, което отеква като плесница, което бие като камбана и разсънва Великите сили и крещи в лицето на Европа, че един дребен, само че дръзновен народ не желае повече да бъде плебей. ", сподели Караянчева.

Разложкият край заплати своя налог за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание, сподели в словото си кметът на Разлог Красимир Гречев. Прекланяме се пред духовната мощ и саможертвата на героите за национално избавление,допълни той.

На формалната гала участваха народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Атанас Стоянов, Емил Тончев, евродепутатът Ангел Джамбазки, регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на Разлог и Симитли, участници в събора на националното творчество "Пирин пее ". На паметника на илинденци бяха положени венци и цветя.

След церемонията ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева посети екощанда на община Разлог и щанда на историческия музей-Разлог, ситуирани в м. "Предел " и участва на гала-концерта на събора на националното творчество "Пирин пее ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР