Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Копривщица в

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Копривщица в
Коментари Харесай

Копривщица чества 142-та годишнина от Априлското въстание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева взе участие в Копривщица в честването на 142-та годишнина от Априлското въстание.

На този ден по традиция се събираме да отдадем дълбока благодарност пред героите на града, показали безпримерни храброст и родолюбие, съобщи ръководителят на Народното събрание. Благодарна България отдава благодарност и на вас – техните наследници, чиято групова памет е съхранила и възкресява година след година подвига им, обърна се към копривщенци Цвета Караянчева. Нека дружно да предадем на младите генерации всичко, което усещаме и за което милеем на този ден, прикани тя. По думите й, в случай че не запазим нашето национално възприятие, в случай че не предадем по-нататък тази родова памет, не заслужаваме да бъдем наследници на това славно минало.

Вече 142 години за всеки българин Копривщица продължава да бъде знаме на вярата и вярата, на любовта и светостта на Родината, означи ръководителят на Народното събрание. Неслучайно идваме тук като на поклонение от всички краища на България и водим децата си, с цел да попият тази невероятна възрожденска атмосфера, добави тя. Цвета Караянчева означи, че с Копривщица са свързани такива духовни титани като Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Найден Геров, Димчо Дебелянов. Тук е била печатарската машина на Каравелов, на която са печатани в. “Свобода”, в. “Независимост”, ботевите вестници “Знаме” и “Таралеж” и на която след Освобождението ще бъде печатана и Търновската конституция.

Поднесени баха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „ Успение Богородично “и пред Паметника-костница в града. На заслужили копривщенци бяха връчени почетни плакети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР