Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Чрез Вазов се разпознаваме. Вазов ни събира!

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева  Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на означи значимостта на Иван Вазов освен за българската литература и просвета, само че и за българското съзнание.

Тя подсети, че патриархът е този, който е основал изречения, "които дотам са се трансформирали в част от мисленето ни, че продължаваме да ги вмъкваме незабелязано даже в елементарни диалози ".

"Вазов обогати и разви българския език, като сподели неговата еластичност в цялостната палитра от човешки страсти. В горделивост и обич, в съчувствие и тъга, и да не забравяме смеха. Защото като ни даде Бойчо Огнянов, Македонски, Странджата, не не помни да ни даде също господин Фратю, Иванчо Йотата и Драгалевски и Чушкаров от „ Двубой “. Във Вазов се оглеждаме. Чрез Вазов се разпознаваме. Вазов ни събира. Защото Вазов ще бъде с нас и измежду нас, до момента в който я има България! ", означи още Караянчева.



Днес се означават 170 години от рождението на Иван Вазов. Роденият в Сопот публицист, стихотворец, драматург и журналист остава едни от най-хубавите творби в българската литература, измежду които "Под игото ", "Немили-недраги ", "Епопея на забравените ". По случай годишнината излезе и особено издание със събрани разкази на Вазов, отдадени на София - "Софийски описа ". Ново издание има и на романа "Новата земя ", за който се счита, че преживе на Вазов не е бил оценен уместно.

А от през днешния ден през цялата седмица у нас се провеждат разнообразни събития в чест на патриарха на българската литература.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР