Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева привиква изключително съвещание на Народното събрание на 3 април, съобщи БГНЕС.
В дневния ред на съвещанието са решение за работата на Народното събрание по време на изключителното състояние, план на решение за удължение на периода на оповестеното изключително състояние.
Депутатите ще гледат на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Очаква се да бъдат гласувани на първо четене и планове за промени в Закона за енергетиката и в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година
По-рано законопроектите, включени в дневния ред, ще бъдат разисквани от парламентарните комисии.
Три комисии ще заседават в петък – бюджетна, правна и енергийна.
Бюджетната комисия ще прегледа Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Депутатите от енергийната комисия ще обсъдят и гласоподават законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Правната комисия ще разиска и ще гласоподава на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.
" От фискална позиция България се намира в добра кондиция на прага на тази изключителна обстановка ". Това се споделя в оповестените претекстове на кабинета за актуализацията на държавния бюджет.
„ България като отворена стопанска система не може да остане изолирана от протичащите процеси в главните стопански системи на еврозоната, които образуват забележителна част от стокообмена и износа на страната. При актуалната невиждана обстановка, при която доста от страните в света се борят с всички налични запаси за ограничение на разпространяването на болестта с COVID-19, измеренията на рецесията за международната и в частност за европейската стопанска система към момента не могат да бъдат оценени и планувани ”, се показва в претекстовете.
Всички сюжети, даже и тези с по-кратко и по-слабо закъснение на икономическата интензивност в България, обрисуват съществено утежняване на параметрите по приходите и по разноските в годишен проект, което се отразява във утежняване на бюджетното салдо по отношение на заложената цел в плановете към ЗДБРБ за 2020 година
Очаква се, че изключителните ограничения ще имат по-дълъг интервал на деяние и ще окажат значително въздействие върху икономическата интензивност през второто и от елементи третото тримесечие на 2020 година
Очаква се спад на Брутният вътрешен продукт от 3% в действително изражение през настоящата година. Направена догадка, че към 75% от евентуалния брой на заетите от браншовете, които попадат в листата за поддръжка, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Нивото на безработица се чака да се повиши с към 2 процентни пункта по отношение на 2019 година до 6,2%.
В оферти план на актуализация се трансформират параметрите при главните налози и приходите от социално-осигурителни вноски, като утежняването на приходите е в общ размер на към 2,44 милиарда лева От страна на разноските се предлага нарастване на разноските по бюджета на ДОО (Фонд „ Безработица “) с 1 милиарда лева, както и на лихвените разноски по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева
Предлагат се и ограничения за ограничение на разноските по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, с оглед обезпечаването на запас за финансиране на предпочитани разноски в обстановката на изключително състояние в страната.
От претекстовете към законопроекта излиза наяве, че износът на услуги, към които спада туризмът и превоза, ще се срине с близо 26%. Износът на артикули и услуги общо ще спадне с повече от 16 на 100. По-слабите експорт и вътрешно търсене ще лимитират и размера на вноса на артикули и услуги с 12,9%, като резултатът върху услугите ще е по-осезаем. Предвижда се спад в цените на множеството артикули, като се изключи храните и останалите артикули от първа нужда, които не са наранени от рестриктивните мерки, въведени поради Covid-19, излиза наяве от претекстовете към законопроекта. Очаква се храните да нарастнат с към 4 на 100. Дефицитът по консолидираната фискална стратегия ще бъде три на 100, а оптималният нов дълг за годината - 10 милиарда лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР