Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на 5

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на 5
Коментари Харесай

Започват честванията по повод 170 г. от рождението на гениалния поет и революционера Христо Ботев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще взе участие на 5 януари в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на гениалния стихотворец Христо Ботев в Калофер. Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на ръководителя на Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Председателят на Народното събрание ще одобри строя и ще поздрави почетния часовой от представителни елементи на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад " Христо Ботев ”. Цвета Караянчева ще сервира цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей " Христо Ботев ”, заяви Канал 3.

В 18.00 часа ръководителят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено заседание по случай 170 години от рождението на Христо Ботев в Народно читалище „ Христо Ботев 1869 “. На него ще участват кметът на Карлово Емил Кабаиванов, ръководителят на Общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков, кметът на Калофер Румен Стоянов и Началникът на гарнизона бригаден военачалник Пламен Йорданов.

Столична община, Регионален исторически музей – София и съдружие „ Народно дело “ провеждат особено събитие, отдадено на Христо Ботев, в навечерието на 170-ата годишнина от рождението на поета. Честването ще се състои през днешния ден от 12 ч.

Събитието сплотява в себе си няколко съставния елемент. В чест на годишнината Български пощи издават специфична пощенска карта. Художник е Стоян Дечев. Картата ще бъде публично утвърдена по време на събитието в Музея.

В чест на годишнината от рождението на Христо Ботев в Регионален исторически музей – София ще може да се види и пощенско-филателна галерия. Образците, показани в нея, са от сбирката на инж. Георги Мъндев.

По време на събитието ще бъде публично открит и мраморен бюст на Христо Ботев. Той е подложен в Централното предверие на Музея и е дело на Йордан Кръчмаров. Скулпторът, след години работа по него, приключва това свое монументално произведение през 1958 година

Сред формалните лица на събитието ще бъдат доцент доктор Тодор Чобанов, акад. Антон Дончев и проф. Пламен Павлов.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на Общонародната фондация „ Христо Ботйов “ - Боян Ботйов, ще одобрят пощенска карта, отдадена на годишнината от рождението на Ботев.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР