Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването
Коментари Харесай

Председателят на Парламента Цвета Караянчева ще присъства на откриването на рудник Ада тепе

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на откриването на рудник "Ада тепе " - първия новоразработен рудник в България през последните няколко десетилетия.

Официалната гала ще се състои край Крумовград. Очаква се на формалната гала да участва и министър председателят Бойко Борисов.

Ада тепе е рудник край Крумовград. При създаването му са открити разнообразни археологически находки.

Според австрийските експерти Ада тепе е същинска сензация. Това е най-старият до момента открит и изследван от археолозите в Европа праисторически златен рудник. Добивът на скъпия метал е почнал към 1500 години преди новата епоха и е траял до към 1000 години преди новата епоха.

Проучванията на хълма Ада тепе край Крумовград се организират в границите на план за създаване на открит рудник за златоносни руди "Ада тепе " от 2001 година. "Дънди Прешъс Металс Крумовград " ЕАД, което е концесионер на рудника край Челопеч, създава първия за последните 40 години рудник в България. Заедно с това на терен са и експерти алхеолози, а откритията образуват база с научни резултати, които хвърлят светлина както към предишното на минното дело и металургия в района, по този начин и към стопанската система и публичния живот в тази част от света в последните над 7000 години.

През юни предходната година в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН) беше показан сборника "Злато & Бронз - Метали, технологии и контакти на територията на Източните Балкани през бронзовата ера ". Съставители на обширния труд са Стефан Александров, Яна Димитрова, Христо Попов, Барбара Хореш и Кръстю Чукалев. Сборникът е публикуван с финансовата поддръжка на "Дънди Прешъс Металс ". Основа на сборника стават две изложения, отдадени на богатото културно-историческо завещание от малко познатата на необятната аудитория бронзова ера. Музеят за история на изкуството във Виена приема при започване на 2017 година изложбата "Първото злато. Ада тепе - най-старият златен рудник в Европа ", която е резултат от взаимната работа на НАИМ към Българска академия на науките, Музея за история на изкуството във Виена и Института за източна и европейска археология при Австрийската академия на науките. В изложбата вземат участие 14 български музея с 333 находки. За три месеца изложбата е посетена от 210 000 индивида и с това оглавява класацията за най-посещавана в света галерия на антична тема през 2017 година.

Интересът към изложбата въодушевява уредниците да я покажат и пред българска аудитория през същата 2017 година, защото в България до този миг в никакъв случай не е правена профилирана краткотрайна експозиция отдадена на бронзовата ера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР