Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с делегация

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с делегация
Коментари Харесай

Караянчева се срещна с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с делегация на Комисията за интернационалните връзки и емигранти на Народното събрание на Черна гора, водена от нейния ръководител Андрия Николич. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Черногорските парламентаристи са на публично посещаване в България по покана на ръководителя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

„ Ние би трябвало да протегнем ръка към страните от Западните Балкани, тъй като приобщаването им към Европейски Съюз е основно за сигурността и стабилността освен в района, само че и в Европа ", акцентира на срещата Караянчева. Тя добави, че България ще продължи да поддържа напъните, които поставя Черна гора за осъществяване на нужните промени и ще отстоява правилото страните-кандидатки за участие в Европейски Съюз да бъдат оценени съгласно своите самостоятелни достижения.

„ Готови сме да продължим дейния парламентарен разговор и да подпомогнем Черна гора във всички сфери, където има нужда от това ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

Председателят на Комисията за интернационалните връзки и емигранти на Народното събрание на Черна гора Андрия Николич изрази признателност, че по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз България е сложила акцент върху тематиката за разширението на Съюза със страните от Западните Балкани.

„ Резултатите от Българското председателство са съответни и доста значими за нас ", акцентира той и добави, че ключът към запазването на европейското единение е по-силното обединяване. „ Ние считаме, че процесът на промени в Европа може да бъде подкрепят от процеса на разширение на Европейски Съюз ", означи Андрия Николич.

„ Черна гора организира промени и се стреми да наложи стандартите на страните-членки на Европейски Съюз ", означи ръководителят на Комисията за интернационалните връзки и емигранти на Народното събрание на Черна гора Андрия Николич. Той акцентира, че Черна гора е образец за сполучливо опазване на мира и мултиетническото съгласие.

Андрия Николич изрази признателност за откровената и другарска междудържавна поддръжка, която България оказва на Черна гора.

„ Надяваме се да бъдете гласа на Черна гора в Европейски Съюз ", добави той.

В срещата в Народното събрание взе участие и ръководителят на Групата за другарство България – Черна гора Петър Петров.

Преди това делегацията на Комисията за интернационалните връзки и емигранти на Народното събрание на Черна гора се срещна с народните представители от Комисията по политиките за българите в чужбина и от Групата за другарство България – Черна гора.

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев акцентира, че позицията на страната ни за европейската интеграция на Черна гора е ясна и изцяло открита. По време на диалога с задграничните посетители бяха разисквани още настоящите политически и стопански процеси на Балканите и в Европа.

„ Черна гора би трябвало да бъде оценена по своите качества, тъй като направи доста за реализиране на критериите за участие в Европейския съюз ", акцентира ръководителят на Групата за другарство България – Черна гора Петър Петров. Той добави, че решението за присъединението на балканската страна към НАТО е било значимо и основно.

Председателят на Комисията за интернационалните връзки и емигранти на Народното събрание на Черна гора Андрия Николич регистрира обичайно положителните другарски и междудържавни връзки.

„ Западните Балкани са неразделна част от Европа и вие вярно разбирате потребностите на района и ни подкрепяте, за което ви благодарим ", сподели той.
Народният представител Тома Биков уточни, че Черна гора може да бъде заслужен член на Европейски Съюз. По думите му това е страна с европейско самочувствие и просвета, която ще обезпечи непоклатимост освен за Балканите, само че и за цяла Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР