Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева размотава искането на социалистите

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева размотава искането на социалистите
Коментари Харесай

Караянчева се чуди какво да прави с извънредното заседание на НС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева размотава настояването на социалистите за свикването на изключително съвещание, на което да бъде изслушан министър председателят Бойко Борисов. Миналия четвъртък ПГ на Българска социалистическа партия внесе в парламентарното деловодство предлагането си, а по парламентарния устав Караянчева би трябвало да го свика не по-късно от седмица. Социалистите даже настояха съвещанието да е в понеделник, 10 август, т.е. през вчерашния ден, само че се оказа, че парламентарният началник не им отговарял на формалните запитвания и те били в безусловно незнание.

Според депутати от Българска социалистическа партия, с които " Сега " беседва, Караянчева можела да насрочи съвещанието в последния вероятен миг - в сряда вечерта и по този начин чуването на Борисов, което ще е под формата на парламентарен надзор, да се случи " на две, на три " в четвъртък и всичко да е единствено " проформа " без министър председателят да им отговори на съответните питания.  

Засега не е ясно дали болшинството - ГЕРБ и патриотите, ще обезпечат нужния кворум за провеждането на изключителното парламентарно съвещание.

Оказва се обаче, че има и различен сериозен проблем. Народните представители ще заседават в рискови условия, защото в края на юли бе последното съвещание в постройката на пл. " Народно заседание " и към този момент е стартирал огромен ремонт на стаите на парламентарните групи, а системата за гласоподаване в пленарната зала е демонтирана. Тя би трябвало да бъде поставена в новата зала в някогашния партиен дом на пл. " Независимост ", която пък се възнамерява да бъде открита помпозно за есенната сесия на Народно събрание. Монтирането на системата не било направено още там. Депутати настояват, че и на новото място все още не може да се заседава и подозират, че точно неуредиците към залите са и една от аргументите Караянчева да протака решението за изключителното съвещание. 

Тя обаче не може да не го свика, защото парламентарният устав е със силата на закон. " Сега " няколко пъти опита да се свърже с Цвета Караянчева, само че тя не отговори на мобилния си телефон. От пресцентъра на Народно събрание сподели, че чакат предписание за насрочване на съвещание, което би трябвало да се случи до четвъртък. 

В същото време ръководещите декларират, че действието на Народното събрание им е изключително значимо и по тази причина Борисов не подава оставка, тъй като би трябвало да бъдат признати " извънредно значими законопроекти ", които са свързани с икономическите и обществените ограничения по коронакризата. 

Освен да ги запознае какво има намерение да прави отсега нататък по тези ограничения, от Българска социалистическа партия упорстват министър председателят и министърът на вътрешните работи да отговорят за " за неприемливото принуждение над публицисти и жители по време на Националната конференция на Политическа партия ГЕРБ " предходната седмица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР