Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, вицепрезидентът

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, вицепрезидентът
Коментари Харесай

Първите в държавата поздравиха българите за Деня на независимостта

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и министър председателят Бойко Борисов използваха обществената мрежа Facebook, с цел да поздравят българите за Деня на независимостта - 22 септември.

Първа писа Цвета Караянчева, която прикани да се отдаде респект на строителите на модерна България.

" Честит празник, скъпи сънародници! Честит Ден на Независимостта на България! Нека на този ярък и огромен празник се огледаме към себе си, дано си спомним каква е възрастта на самостоятелните европейски страни. Нека помислим за постигнатото от България през последните 112 години и отпразнуваме в сърцата и душите си скъпото дело на строителите на Съвременна България. Нека постоянно черпим ентусиазъм от това историческо дело , когато мислим за днешната българска страна, за актуалната политика и за бъдещето на Родината! Каквито и компликации да среща страната ни по своя път, Денят на Независимостта постоянно ще озарява през вековете очакванията и самочувствието на българския народ ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

След нея поздравленията си към българите насочи вицепрезидентът Илияна Йотова , която посочи, че сега България най-силно се нуждае от държавност.

" 30 години, откакто извоюва свободата си, през 1908 година българският народ се опълчи на Великите сили и сподели, че е стопанин на ориста си. Силата на националния блян надви над конюнктурни и персонални ползи. Преди 112 години България зае своето пълноправно място на картата на Европа. Дедите ни обявиха своята неотстъпчивост, подготвеност и сили за ново възобновление. Днес, 112 години по-късно, пишем новия манифест за българска самостоятелност. Събудените българи, с воля, разсъдък и единение още веднъж ще реализираме своята самостоятелност от страха и примиренчеството, от бедността и неравенството, от грижата за качествено опазване на здравето и обучение, от беззаконието. Независима България значи достолепие, отговорност, правдивост и вероятност.

Трябват ни мощни и постоянни институции - мощни с доверието на българите, постоянни с политики в полза на хората. Трябва ни държавност, която превежда през рецесии и пази правата ни, която градим всички ние, като съблюдаваме законите и Конституцията от поругаване. Каквото и тестване да ни следва, ще го преодолеем с отговорността на същински държавници и с силата на всички българи, където и да се намират по света. Нека гордостта от националните възходи надвие горчивината от позволените неточности. За да пребъде България! Честит Ден на независимостта! ", написа Йотова.

Държавният глава Румен Радев пък стартира обръщението си с думите на цар Фердинанд от манифеста към българския народ:

" Сто и дванадесет години ни разделят от паметния 22 септември, на който в старопрестолното Велико Търново проехтяха думите: " Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде съгласно както той желае. "

Прокламацията на Независимостта е един от най-ярките триумфи на българската държавност. Дързък, само че и предвидлив акт, към който българите се сплотиха, без значение от политическите си пристрастия и убеждения. Рядък момент, в който жители и управници съумяха " еднообразно да мислят и едно да желаят " в името на добруването на Родината.

През 1908 година млада България се изправи равноправна на международната сцена с помощта на потомство държавници с темперамент, на волята на целия народ да изкове с труд и достойнство обективна, преуспяваща, съвременна страна.

Нека през днешния ден всички ние, жители и политици, си дадем сметка за личната ни историческа роля и с възприятие на дълг пред жанр и Отечество още веднъж да поемем ориста си в свои ръце .

" Да живее свободна и самостоятелна България!

Да живее българският народ! "

" Разделението не е било и няма да бъде сполучлива формула в политиката ". С тези думи министър председателят Бойко Борисов честити празника и написа:

" Отбелязваме 112 години от оповестяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и политически хайлайф. Пример по какъв начин с премерени и смели дейности се реализира една дълго чакана цел, изключително значима за нашето развиване, самочувствие и интернационално състояние. Днес само самостоятелните страни могат да отстояват дейно националния си интерес. Членството в Европейски Съюз ни отреди място измежду модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е на първо място останало. Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се желае увереност и отговорност.

С увереност и отговорност осъществихме редица стратегически планове в областта на енергетиката, защитата и стопанската система - които трайно затвърдиха евроатлантическата ни посока на развиване, защитавайки на първо място българския народен интерес.

През 1908 година всички партийни несъгласия и персонални упоритости са загърбени поради националния блян. Целта е реализирана, а триумфът е за целия народ.

И през днешния ден хората упорстват за стопански и културен прогрес и аз съм уверен, че нищо не трябва да спъва страната ни по този път . Затова поддържам всеки глас в тази посока. Но няма да се уморя да споделям, че българският народ е миролюбив народ, че триумф се реализира с разговор, а не с опълчване. Разделението не е било и няма да бъде сполучлива формула в политиката и събитията отпреди 112 години го потвърждават. И тогава, и през днешния ден единството е това, което би трябвало да слагаме в основата на всяка национална идея. Уроците остават и за обществото, и за политическите водачи.

Честит празник! "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР