Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева постави началото на тържественото

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева постави началото на тържественото
Коментари Харесай

Звънецът на Учредителното събрание удари за днешните депутати 140 г. по-късно във Велико Търново

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева сложи началото на тържественото съвещание във Велико Търново със звънеца, с който е било намерено Учредителното заседание преди 140 години. Сградата, издигната през 1872 година от Колю Фичето, през днешния ден е изпълнена с депутатите на 44-то Народно заседание. На дървените пейки в залата са седнали 211 депутати от всички парламентарни групи - ГЕРБ, " Българска социалистическа партия за България ", " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля - българските родолюбци ".

Народните представители бяха посрещнати по традиция с самун и сол и китка здравец. Те се записаха посредством полагане на подписи в присъствени книги, заради липса в постройката на електронна система за регистрация. Кворумът беше открит посредством броене на присъстващите от секретарите на Народното събрание. Гласуването ще бъде с повдигане на ръка.

Гости на тържественото съвещание са президентът Румен Радев, министри, представители на правосъдната власт, основният прокурор Сотир Цацаров, предходни ръководители на Народното събрание, евродепутати, представители на другите вероизповедания в страната и други Деца от вокална група " Пеещи камбанки " извършиха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз.

Гвардейци внесоха тържествено в залата оригинала на Търновската конституция, която е призната на днешния ден преди 140 години. Очаква се ръководителят на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи да създадат изявления. В дневния ред е и гласоподаване на Обръщение към българския народ във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Проектът на обръщението ще бъде излъчен на видеозапис, в който вземат участие едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи.

Със сигурност позволяваме неточности, мъчно реализираме единодушие, само че в случай че си припомняме ежедневно завещаното от строителите на модерна България, в случай че ежедневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни чиновници на българския народ. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на тържественото съвещание на Народното събрание във Велико Търново във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция.

" Преди 140 години на тази дата бе осъществено дело на висшо родолюбие и държавническа мъдрост. Преди 140 години представители на българския народ, с разнообразни идеологии, разнообразни показа за бъдещето и разнообразни ползи се сплотиха и превъзмогнаха тези свои разлики, с цел да основат първата българска Конституция. Те превъзмогнаха враждите си и персоналната си надменност, с цел да потвърдят пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе ориста си в свои ръце и да поеме пътя си на самостоятелна страна ", съобщи Караянчева.

Пред публицисти, преди началото на съвещанието Румен Радев приветства решението на Народното събрание Велико Търново да има статут на историческа и духовна столица на България, учредено на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР