Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани руското дружество "Росатом"

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани руското дружество "Росатом"
Коментари Харесай

Караянчева покани Росатом да инвестира в АЕЦ Белене

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложения съветското сдружение "Росатом " да се включи в процедурата за избор на вложител за плана АЕЦ "Белене ".

Караянчева води българската парламентарна делегация за двудневното ѝ посещаване в Москва.

Русия е значим сътрудник на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните връзки, подчертал ръководителят Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с ръководителя на Съвета на федерацията на Федералното заседание на Руската федерация Валентина Матвиенко.

Цвета Караянчева посочи, че България води политика, ориентирана към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, по този начин и за Европейския съюз. "Страната ни поддържа опцията за прекосяване на отклонение на „ Турски поток “ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този подтекст бих предложила да назоваваме това отклонение „ Балкански поток “. С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „ Балкан “, чрез което ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, по този начин и за Европа “, отбелязала ръководителят на българския парламент.

Караянчева споделила желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „ Белене “ и акцентира, че процедурата за търсене на стратегически вложител към този момент тече и всеки участник е добре пристигнал да взе участие в състезанието, в това число и „ Росатом “. Но подчертала, че планът ще бъде осъществен изцяло на пазарен принцип и България няма да дава държавни гаранции или контракти за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.

Активизирането на контактите сред законодателните институции и волята за развиване на двустранния политически разговор разискаха още по време на срещата си Цвета Караянчева и Валентина Матвиенко. На диалога беше изразено мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде спомагателни тласъци за развиване на двустранния политически разговор и изключително на междупарламентарното партньорство.

Председателят на Народното събрание акцентира, че народните представители от групите за другарство могат да допринесат доста за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен

Председателите на двете законодателни институции оценили извънредно високо активизирането на двустранните връзки на най-високо политическо равнище, като подчертаха размяната на визити сред министър председателите и президентите на България и Русия през последните години.

Караянчева, представена от пресцентъра на Народното събрание, показала, че като пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО България може да бъде мост в връзките сред двете организации и Русия.

Тя споделила и желанието на страната ни да продължи да развива съдействието с Русия в региона на стопанската система, превоза, науката и културата. Като изключително значими за страната ни бяха подчертани връзките в областта на туризма.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР