Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че делото на

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че делото на
Коментари Харесай

Желязков: Делото на Св. св. Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че " делото на свети свети Кирил и Методий е част от образа на модерна Европа " в своето слово след литургията по случай 24 май в базиликата „ Сан Клементе ", съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Рим Димитър Русков.


Тържествената православна литургия бе водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и духовници от Българската православна черква.

По думите на Желязков събралите се в базиликата показват " дълбоката си респект към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий " и историческия им принос.


По време на словото му бе посочено, че славянските първоучители са провъзгласени за съпокровители на Европа от страна на Папа Йоан Павел ІІ.


Според ръководителя на Народно събрание този акт не е случайност, а причинност.

„ Днес ние сме обединени в своето разнообразие. Живеем на континент, който черпи ентусиазъм от богато културно, религиозно и хуманно завещание. И въпреки да претърпяваме бурни и сериозни времена, ние сме непоколебими в своя блян да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и напредъка “, съобщи Желязков, като посочи, че делото на светите братя ще бъде живо, до момента в който се пази " неугасващия блян към нови културни достижения и общата воля за прогрес и благоденствие ".

Семинаристи от Софийската духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, които тази година празнуват надлежно 120 година и 100 година от основаването си, също взеха присъединяване в литургията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР