Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него
Коментари Харесай

Росен Желязков се поклони в мавзолея на Хо Ши Мин

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация посетиха мавзолея на президента Хо Ши Мин в Ханой. Те разгледаха мемориалния комплекс и поставиха венец в символ на респект към личността му, посветила живота си на битката за национално избавление на виетнамския народ.

 
" Светлото бъдеще на един народ се гради на неговото героично минало. Примерът на Виетнам е мостът и вдъхновението сред минало и бъдеще. За светлото настояще на Виетнам и с благопожелание за разцвет на виетнамския народ "

 

Това написа Росен Желязков в книгата за публични посетители в мемориалния комплекс, където е живял Хо Ши Мин.

 

В мемориалния комплекс Росен Желязков бе поканен от домакините да нахрани с пуканки обичаните риби на чичо Хо в езерото до дома му.
След това ръководителят на Народно събрание и съпътстващите го депутати разгледаха колите, употребени от Хо Ши Мин. Единият от тях е подарен на президента на Виетнам през 1954 година от компартията на Съюз на съветските социалистически републики. Джипът е създаден в ЗИС, а серията е лимитирана и предопределена за държавни ръководители. Другият автомобил е " Победа ", подарен от държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики през 1955 година и Хо Ши Мин го е употребил до август 1969 година

Мавзолеят на Хо Ши Мин е огромен монумент на виетнамския комунистически водач Хо Ши Мин, ръководИл 22 години Демократична република Виетнам. Построен е на мястото, където на 2 септември 1945 година Хо Ши Мин прочита декларацията за самостоятелност, сложила началото на комунистическата и самостоятелна история на страната.

Строежът стартира на 2 септември 1973 година, а мавзолеят е открит 3 години по-късно. Отваря порти всекидневно от 09:00 ч.
Архитектура
Смята се, че дизайнът му е въодушевен от мавзолея на Ленин в Москва. В мавзолея има и виетнамски архитектурни детайли като да вземем за пример наклонения покрив. Екстериорът е от сив гранит, а интериорът е сив и черен. Използвани е също и червен гладък камък.
Структура
Височината му е 23 метра, а широчината – 43 м. Мавзолеят има и естрада за публични лица, приветствани на митинги и паради. Градините към мавзолея са с богато многообразие на растителни типове /над 240 вида/.

Тялото на Хо Ши Мин е изложено в централната зала на Мавзолея в едва осветлен саркофаг. В залата всекидневно стоят на пост виетнамски бойци.
Мавзолеят бива затварян от време на време за осъществяване на действия по балсамирането и съхраняването на тялото на Хо Ши Мин.


По-рано сутринта парламентарната делегация, водена от ръководителя на българския парламент, взе участие в формалната гала по полагане на венец пред паметника на героите и мъчениците във виетнамската столица Ханой.


Предвижда се в първия ден от визитата си в страната делегацията да беседва със секретаря на комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Нин Бин и член на Централния комитет на партията Доан Мин Хуан.


В състава на делегацията са ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения Хамид Хамид (ПГ на ДПС), ръководителят на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и ръководител на Групата за другарство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “), заместник-председателят на Групата за другарство България – Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “) и националният представител от групата Иво Русчев (ПГ „ Възраждане “), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “), Цветан Предов (ПГ „ ИТН “), Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане “) и Александър Вълчев (ПГ „ ИТН “). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е част от делегацията.

 

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на публично посещаване в Социалистическа република Виетнам от 6 до 9 януари. Визитата е по покана на ръководителя на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР