Председателят на Народното събрание Димитър Главчев засега не е коментирал

...
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев засега не е коментирал
Коментари Харесай

Искал ли е Димитър Главчев преименуване на сръбския Димитровград в Цариброд

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев към този момент не е коментирал тематиката

© Анелия Николова Още по тематиката
Разговорите в роуминг в страните от Западните Балкани може скоро да поевтинеят
2 ное 2017
Парламентът - на правилото " проба-грешка "

Лобистки закони и няколко прецедента бележат първата сесия на 44-ото Народно заседание
1 авг 2017 Дано на управляващите в Белград нервите и здравият разсъдък са по-издръжливи, в сравнение с патриотите и социалистите в България. Защото поради няколко пресилени изявления на български медии за визитата на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев в Сърбия, основаващи се на неверна интерпретация на публично прессъобщение, за два дни у нас се стигна до политически скандал с привкус на дипломатически.

" Председателят на Народното събрание Димитър Главчев срещна през днешния ден президента на Сърбия Александър Вучич с настояването на жителите на Димитровград техният град да си върне остарялото име Цариброд ", гласи известието на пресцентъра на Народното събрание от 31 октомври. Липсва обаче пояснението, че това е станало в диалог, в който домакинът Вучич се е поинтересувал от срещите на госта в Босилеград и Димитровград, а от своя страна Главчев му разказал част от настояванията на българското малцинство. В резултат това изречение беше раздухано в общественото пространство до степен да бъде превърнато в гледище от страна на София. " Искането " породи политическо напрежение в България, тъй като Цариброд е преименуван в чест на комунистичекия водач Георги Димитров, прочут последовател на концепцията на Комунистическия интернационал за съществуването на македонска нация и за основаването на балканска федерация.

На " постъпката " на Главчев първи се възпротивиха от Българския антифашистки съюз (БАС). Софийският му клон прикани сръбския президент Александър Вучич да не обръща внимание на настояването. " Георги Димитров още от времето на антихитлеристката опозиция до момента е българският политик с максимален принос за дружбата и другарството сред нашите два народа. Надяваме се, че няма да допуснете неточност, удовлетворявайки молбата на политик, бил той и ръководител на Народното събрание ", написа в декларацията.

Това предизвика на собствен ред реакцията на младежкото Вътрешна македонска революционна организация. " За следващ път хора от Българския антифашистки съюз (БАС) и Българската социалистическа партия потвърдиха, че не престават битката си против българщината и българите като цяло. Ден откакто ръководителят на българското Народно заседание Димитър Главчев изиска от сръбския президент Александър Вучич да бъде върнато същинското име на Димитровград (дн. Сърбия) – Цариброд, още веднъж изпълзяха безродниците, които да ни изясняват какви " югославянски братя " сме със сърбите и по какъв начин, видиш ли, Георги Димитров бил " воин " на двата народа ". Тук към този момент (полу)невинният роман на Главчев пред сръбския президент е показан изрично като искане. В неофициални диалози в четвъртък представители на Вътрешна македонска революционна организация твърдяха, че не са знаели авансово за желанието на ръководителя на Народното събрание, само че естествено, че го поддържат.

Нивото на напрежението се подвигна в петък, откакто от името на Българска социалистическа партия зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов прочете декларация. " В какво качество Димитър Главчев желае пред сръбския президент смяна в наименованието на сръбския град Димитровград - акция, която може да утежни двустранните връзки ", попита той. Жаблянов напомни, че балканската история е спорна и " че всяка от прилежащите страни на Балканите може да предяви сходни стремежи към нейна съседка ". Ако тръгнела проверка на имена, този развой мъчно можел да бъде спрян. Депутатът напомня и че в Димитровград, Сърбия, са извършени два референдума по тематиката - през 1993 година и през 2004 година, и резултатите от гласуването показвали, че жителите желаят името на града да остане. Нещо повече - в България също има град Димитровград и той е запазил името си. " Съжалявам, че българският парламент и неговият ръководител са забъркани по сходен метод в една акция, чиято последна цел може да бъде единствено утежняването на двустранните връзки ", сподели Жаблянов.

Проверката на " Капитал " сподели изрично, че социалистите и антифашистите няма защо да недоволстват, а патриотите да се радват, тъй като сходно искане от страна на България няма. В делегацията с изключение на Главчев са били зам.-председателят на групата за другарство със Сърбия и народен представител от " Атака " Павел Шопов, депутатът от ГЕРБ Константин Попов, депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, Велислава Кръстева от Движение за права и свободи и Гергана Стефанова от ВОЛЯ. Неофициално част от тях потвърдиха пред " Капитал ", че абсурдът е напълно фиктивен, тъй като въобще не е имало концепция да се желае преименуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР