Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до

...
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до
Коментари Харесай

Премиерът ще реши дали да се договорят лекарите и здравната каса

Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до последно е в съмнение дали би трябвало да подпишат рамков контракт с лекарите и дали ще стигнат парите от бюджета на НЗОК.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Здравната каса призна за задълженията, само че няма да ги заплаща

Плочев се оказа прав, обаче актуализация на бюджета няма да има
26 фев 2018
Здравната каса ще показва нови сметки за отговорностите в чужбина

Лекарите утвърдиха контракт с НЗОК
25 фев 2018 Подписването на Националния рамков контракт (НРД) за цените и размерите на медицинските услуги, които ще заплаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 1 април, е под въпрос до последния вероятен ден, в който това може да се случи – 28 февруари.

Причината е, че представителите на страната и останалите членове на надзорния съвет на касата се двоумят дали да подпишат контракт с лекарите, защото не са сигурни, че парите в бюджета на касата ще стигнат.

Една от аргументите за това е, че шефът на касата се оказа прав да сигнализира, че в бюджета няма задоволително пари да се заплати на европейските здравни каси. Има и подозрения за предстоящ преразход и за медикаменти, както и за някои безлимитни заплащания в лечебните заведения – хемодиализи, раждания, незабавни положения и други Според представителите на надзора това ще " изяде " нарастването на бюджета на касата от 400 млн. лева през тази година.

В същото време Българският лекарски съюз гласоподава през уикенда мандат на управлението си да подпише рамков контракт със здравната каса, в който е планувано от 1 април да се усилят цените на 136 клинични пътеки и някои прегледи в извънболничната помощ.

Надзорният съвет на касата, обаче, отхвърли да утвърди рамковия контракт в понеделник, отсрочи съвещанието си от вторник за сряда, а това тормози извънредно доста лекарите.

В последния вероятен миг

28 февруари е последният вероятен ден по закон, в който може да се подпише рамков контракт. В същото време към момента няма изясненост кой от надзорния съвет по какъв начин ще гласоподава. За да има рамков контракт са нужни седем от общо деветте гласа на членовете на надзорния съвет. Те обаче не са сигурни дали ще поддържат текста, защото считат, че парите в бюджета няма да стигнат за увеличените цени за прегледи и лекуване в болница.

Българският лекарски съюз излезе с декларация, че с държанието си надзорният съвет рискува да взриви здравната система и да лиши жителите от правото им на здравна помощ.

Затова ориста на контракта ще бъде решена персонално от премиера Бойко Борисов, при който сутринта в сряда са поканени ръководителят на надзорния съвет Жени Начева, както и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Венцислав Грозев и на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков.

Касата разиграва лекарите

През предходната седмица оперативният екип на здравната каса завърши договарянията с лекарите, а ексклузивен събор даде мандат на управлението на лекарския съюз да подпише рамков контракт. Надзорният съвет, обаче, отхвърли с три на пет гласа въздържали се подписването на НРД и реши да го преглежда във вторник. Заседанието, обаче, беше отсрочено още в понеделник вечерта за сряда.

Председател на надзорния съвет е заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева, като в държавната квота вземат участие нейният сътрудник Бойко Пенков, заместник-министърът на финансите и шефът на Национална агенция за приходите.

Според източник на " Капитал " точно ръководителят на надзорния съвет Жени Начева е отсрочила за сряда съвещанието, а държавната квота също е изпитвала съмнение по какъв начин тъкмо да гласоподават. Във вторник пък в здравното министерство беше свикана среща сред Начева и представителите на фармацевтичните компании-производители на онколекарства, от които се чака нараснало ползване. Проблемът, обаче е, че досега такова нарастване няма.

От диалога е станало ясно, че от фирмите ще се желаят нови отстъпки от цените, с цел да се запълни дефицитът на касата. Засега е планувано фирмите да дават 180 млн. лева под формата на отстъпки и надали биха могли да вършат спомагателни отстъпки. В същото време лекарският съюз очакваше среща с надзора, само че тя не се състоя.

" Не знам за никакво решение на надзорния съвет, не е споделено с нас до момента. Крайно обезпокоени сме от държанието на надзорния съвет. То е извънредно тревожно и отива на вид да взриви системата и да наруши правото на българските жители на здравна помощ. Неподписването на контракт ще сложи под риск лекуването на жителите, без значение, че има 400 млн. лева нарастване на бюджета ", разяснява доктор Венцислав Грозев, ръководител на БЛС. Той добави, че лекарите не са отговорни, че касата не се е управлявала обикновено през последните години и не доближават средства.

Д-р Грозев удостовери, че ще вземат участие в среща при премиера и се надява да вземат решения, които да успокоят системата.

Какво ще стане, в случай че не бъде подписан контракт

Ако не бъде подписан нов контракт, лекарите ще би трябвало да работят по досегашния НРД, а цените на медицинските услуги да не се усилват. Съществува и вид надзорният съвет да вземе самичък решение, с което да разпредели бюджета на касата от 1 април. Това, обаче, би било извънредно решение, защото преди седмица касата приключи договарянията с лекарите и им даде обещание нови условия на работа и наподобява, че цялата процедура е текла на вятъра. Решението на надзорния съвет за разпределение на парите в НЗОК е последна мярка, която беше приложена от Петър Москов когато лекарите отхвърлиха да подпишат рамков контракт, само че в никакъв случай не е била прилагана когато лекарите са се съгласили на контракт, а страната е трансформирала изискванията по-късно.

" Не зная дали ще има НРД, в понеделник гласувахме въздържал се, защото ни беше предоставена последната версия на отговорностите на НЗОК към европейски здравни каси. Моята позиция е, че преразходите за медикаменти са предстоящи, само че в областта на вероятностите, преразходите за болнична помощ също са възможни, само че недостигащата сума за европейските каси е забележима и би трябвало да забележим действен проект по какъв начин дългът да клони към нула и тогава да гласуваме ", разяснява Боян Бойчев, представител на АИКБ в надзорния съвет.

Той продължава да не е уверен, че сътрудниците му ще съберат седем гласа в интерес на рамковия контракт, в случай, че бюджетът не е обмислен по този начин, че да отрази бъдещите заплащания на касата до края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР