Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на

...
Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на
Коментари Харесай

Пациентите вече няма да могат да ползват по-скъпа терапия, дори срещу доплащане

Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева (вляво) не счита, че разходноефективна терапия значи най-евтиното лекарство.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Надзорният съвет на здравната каса ще гласоподава с 490 млн. лева по-голям бюджет

Парламентът да позволява нови лечебни заведения, гласи законопроектът за парите на институцията
21 окт 2018
Тихата здравна промяна

Докато дава обещание разговор за нов модел, здравното министерство прокарва фрапантни ограничения за смяна в бранша
19 окт 2018
Правителството желае да управлява работата и парите на всички лечебни заведения

Лекарите остават единствено с един трудов контракт, което може да остави дребните градове без още експерти
14 окт 2018 Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри бюджета й за идната година, в който са планувани 490 млн. лева повече от тази година. През 2019 година институцията ще финансира здравни услуги и медикаменти на обща стойност 4.35 милиарда лева

Освен параметрите на възнаграждение на прегледи и лекуване в болница, както и на медикаментите, надзорът одобри и преходните и заключителни разпореждания, които включват над 40 страници промени във всички съществени здравни закони. Те включват напълно нов метод на изписване на лекарствена терапия и плануват цялостно прелицензиране на всички лечебни заведения. Сред новостите е и повече от противоречива смяна, съгласно която лекарите ще могат да изписват за лекуване единствено най-разходоефективният медикамент за съответното заболяване. В момента лекарите имат право да изписват разнообразни лекарства за едно заболяване, като здравната каса поема част от цената, а пациентът си доплаща, в случай че желае по-скъпата терапия. Според новото предписание, в случай че лекарят изпише по-скъп артикул, то пациентът ще би трябвало да заплати цялата му стойност, като здравната каса към този момент няма да покрива разходонеефективни медикаменти.

Против текстовете е гласувала Оля Василева, представител на КРИБ от работодателската квота в касата, а Григор Димитров от БСК и Теодор Василев от КТ " Подкрепа " са се въздържали при гласуването на текстовете.
Държавата, която има четири гласа в надзора против пет на осигурителите и осигуряващите се (по два от синдикати, работодатели и един представител на пациентите) е срещнала поддръжка от доктор Иван Кокалов (КНСБ) и представителя на пациентите Пламен Таушанов.

Защо са срещу

Оля Василева разяснява пред " Капитал ", че е гласувала срещу, тъй като в плана са вкарани фундаментални промени в здравните закони без публично разискване и консенсус по тях.
" Приемам за положително обезпечаването на 490 млн. лева повече средства за разноски и прехвърляния по отношение на 2018 година, само че съм срещу приемането на промени в главните здравни закони посредством преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета на НЗОК, тъй като по този начин заинтригуваните страни са лишени от опцията за общественото им разискване. Доколкото предметът на главните разпореждания на закона за бюджета за 2019 година е стеснен само и единствено до приемането на бюджета на НЗОК за една съответна календарна година, не е редно трайни и основни промени във всички съществени нормативни актове, уреждащи правата на здравноосигурените лица, да бъдат признати като част от заключителните разпореждания на закона за бюджета на НЗОК. Аз считам, че е в несъгласие с правилото на бистрота в законотворческия развой същите тези промени да не бъдат обществено разисквани единствено и само, тъй като се оферират като част от заключителните разпореждания на бюджета ", разяснява Оля Василева.

" Залагаме близо 490 млн. лева повече спрямо тази година, не чакаме разтърсвания в системата. Сред главните промени са въвеждането на критерии за наблюдаване и надзор от страна на лекарите ", сподели след съвещанието заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева, която е и ръководител на Надзорния съвет на здравната каса. Според нея законопроектът потегля към Министерския съвет " безусловно консенсусно ".

Как се стига до най-разходоефективното лекарство

Освен основаването на мегаагенция за контрол върху лекарите, с поправките се основава и нова мегаагенция за медикаментите, която ще взема решение за техните цени и за това кои от тях ще се покриват от здравната каса. Според препоръчаните промени това е Националният съвет по цените, който се назначава от Министерския съвет. Той ще сплоти в структурата си основаната преди три години Комисия за оценка на здравните технологии, която оценяваше успеваемостта от новите лекарства.

В плана е планувано съветът да създаде фармако-терапевтични управления за определяне на лекуване за всяка болест, като в тези управления ще бъдат заложени най-разходноефективните медикаменти, т.е. такива, които лекуват съответното заболяване с минимум средства.

Докато сега лекарите имат право да изписват разнообразни лекарства, като здравната каса поема част от цената, след влизането в действие на новото предписание, ще се изписва най-евтиният медикамент за съответното заболяване. Ако лекарят изпише по-скъп артикул, пациентът ще би трябвало да си го заплати самичък и то цялата му стойност. Здравната каса към този момент няма да покрива разходонеефективни медикаменти. Освен това лекарят може да бъде санкциониран, че е изписал подобен артикул.

Как ще бъдат написани управленията занапред следва да се види, защото има да вземем за пример няколко типа медикаменти при рак на белия дроб, само че пациентите имат потребност от друг артикул според от типа на рака, дали има генетични разновидности и други

От своя страна лекарите са недоволни, че страната вкарва механизъм сама да дефинира по какъв начин да се лекуват пациентите и им лишава правото да преценяват кое е най-хубавото лекуване. " Не виждам в новите текстове да е посочено, че страната ще носи отговорност за утежняване на положението на болните с някое разходоефективно лекарство ", разяснява прочут експерт, който не пожела името му да се загатва.

Самата работа на съвета по новите медикаменти ще отстрани изцяло научно-приложния миг в оценката на здравните технологии при новите медикаменти. Решенията дали едно лекарство да се заплаща ще се взимат от седемте члена на Националния съвет с нормално болшинство, т.е. от четири души, а не както е до момента с 9 от 13 членове. Освен това съветът по едно и също време ще взема решение дали да включи едно лекарство в позитивната листа, ще дефинира цената му, процентът на реимбурсация и ще наблюдава лечебния резултат. Централизацията на всички решения за медикаментите в съвета, който се назначава от държавното управление по предложение на здравния министър, значи, че се основава нов вид мегадържавна организация, чиито решения могат да бъдат следени от страната.

След края на съвещанието Жени Начева разяснява, че разходноефективна терапия не значи най-евтината.
" Дали сме кардинална формулировка в закона, само че разходоефективността е принцип на наблюдаване, не е наложителен принцип на възнаграждение. С съответна разпоредба с присъединяване на фармацевтичните компании за кои лекарства може да се приложи този принцип. При всички положения това няма да е обвързано с най-ниския разход. Няма знак на тъждество сред разходоефективност и най-евтин медикамент никога. Това също сме го определили с текстове от закона ", сподели тя.

Внезапното прелицензиране

Преходните и заключителни разпореждания на бюджета плануват и основаването на мегаагенция за медицински контрол със необятни пълномощия. Тя ще изземе правата на здравното министерство да лицензира всеки кабинет, клиника и болница, да ревизира качеството и спазването на финансовите стандарти, а в случай че някой й откаже подпомагане, ще бъде санкциониран.

В текстовете се планува след структурирането си организацията да организира цялостно прелицензиране на всички настоящи лечебни заведения. Този неочакван акт се приема с голям боязън в лечебните заведения, като всяка една от клиниките, изключително по-малките, считат, че има заплаха да бъдат закрити изцяло или отчасти. Големите пък си задават въпроса какъв брой ще коства цялата процедура, а също и дали няма да бъдат наранени обособени клиники в структурите им.

В болничния бранш считат, че прелицензирането крие голям корупционен капацитет, както и че може да се употребява за политически напън. Самият надзор върху всички медицински действия и необятните пълномощия на инспекторите на мегаагенцията също се възприемат с терзание от лекарите.

" Със основаването на Агенцията за медицински контрол задачата ни е да се усъвършенства контролната активност. Новата организация, която наблягам се основава само и единствено за възстановяване успеваемостта на контрола, ще управлява медицинските стандарти, разпоредбите за добра здравна процедура, разпоредбите за добра здравна процедура, финансовият стандарт за лечебните заведения, новото прелицензиране върху активността на лечебните заведения и тази част от Агенцията по трансплантации, която е обвързвана с регистрирането и даването на позволения за това коя болница може да прави трансплантации ", сподели по този въпрос Начева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР