Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обяви, че

...
Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обяви, че
Коментари Харесай

Еврохолд: Политическите коментари за ЧЕЗ са пазарна манипулация

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд " Асен Христов разгласи, че холдингът демонстрира интерес към активите на ЧЕЗ в България от над осем месеца. Преговорите с чешката група са почнали в през февруари. Христов разясни, че са декларирали публично интереса си, откакто от ЧЕЗ решили, че ще провеждат втори търг. "Нашата оферта се оказа по-добра от тази на индийската компания, която предложи да заплати разсрочено, което не демонстрира добра финансова непоклатимост ", уточни той.

"Еврохолд " има подписан контракт с ЧЕЗ за сумата от 335 млн. евро. Холдингът ще усили капитала си с 80 млн. евро. Останала част от средствата ще са под формата на банков заем от две огромни интернационалните институции. Те ще дават на "Еврохолд " над 300 млн. евро.

"Еврохолд " е обществено сдружение повече от 15 години. Ние сме най-голямото записано застрахователно сдружение в Източна Европа. Инвестирали сме в ръководство на активи и в коли. Холдингът има над 1 милиарда лв. доходи за предходната година. Тоест договорката е по силите ни ", подчертава Христов пред bTV, като добави, че парите ще бъдат преведени незабавно по сметките на "ЧЕЗ Груп ", откакто регулаторите дадат своето единодушие.

Христов заяви, че холдингът има желание да напусне автомобилния бизнес и влезе в различен - енергетиката. "Невъзможно е при заем да бъде заложена електропреносната мрежа. Това е неразрешено по закон. Нито една банка няма да приема такова поръчителство ", изясни ръководителят на Надзорния съвет на "Еврохолд ".

Асен Христов прикани да не се търсят политически претекстове в една бизнес договорка. "Не ми харесва, че доста жълти медии започнаха да шумят към договорката. Не ми харесва, че двама известни политици, подведени от техни специалисти, обвързват бизнес договорка, която е добра за цялата страна с някакви политически мнения. "Еврохолд " е на тържищата в България и във Варшава. И доста апелирам политиците да се въздържат от мнения, тъй като потреблението на договорката за политически ползи е пазарна операция ", акцентира предприемачът и посочи, че Комисията за финансов контрол може да се самосезира.

Той изрично отхвърли спекулациите, че в договорката има политическите ползи. "Никога "Еврохолд " не се е забърквал в политическа скандал и в този момент бягаме от това ", съобщи още Христов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР