Републиканците от Камарата на представителите поискаха от Националния архив документи, свързани с пътуването на Хънтър Байдън на Air Force Two

...
Председателят на надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър и
Коментари Харесай

Председателят на надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър и представителят Байрън Доналдс, член на Републиканската партия в комисията, изпратиха писмо до Националната администрация за архиви и досиета в сряда с искане за документи относно използването от Хънтър Байдън на Air Force Two и Marine Two, докато Джо Байдън беше вицепрезидент.

Искането следва репортаж на Fox News миналата седмица, че Хънтър Байдън е пътувал с баща си до повече от дузина страни, докато е бил вицепрезидент, включително пътувания до Европа, Азия и Канада.

Републиканците посочиха доклада на Fox News, за да обвинят Байдън в злоупотреба с Air Force Two по време на времето си като вицепрезидент, твърдейки, че пътуването на Хънтър Байдън е предложило шанс на сина на Байдън да развие бизнеса си и да обогати семейството на Байдън.

Президентът отрече да е замесен в каквито и да било бизнес сделки на сина си и не твърди, че е извършил нарушение от своя страна, що се отнася до Хънтър. Белият дом отдавна твърди, че разследването на Комър е предназначено за политически цели, тъй като все още не е намерило никакви доказателства, че Джо Байдън е печелил директно от чуждестранните бизнес сделки на сина си или че обвързването на Хънтър Байдън е повлияло на вземането на решения от баща му, докато е бил вицепрезидент.

Не е необичайно президентите и дори първите дами да водят децата си на пътешествия. Няколко от членовете на семейството на бившия президент Доналд Тръмп също често са пътували с Air Force One и Marine One, докато той беше президент, включително тези, които са работили в Белия дом, както и тези, които не са работили.

Белият дом отказа искане за коментар по писмото. Правният екип на Хънтър Байдън не отговори на искане за коментар.

Писмото бележи последната стъпка в разследването на комисията за бизнес отношенията на семейство Байдън и идва в момент, когато републиканците в Камарата на представителите все повече обмислят започване на разследване за импийчмънт на действията на Джо Байдън, докато беше вицепрезидент.

Писмото изисква НАРА да предаде документи до 13 септември.

В писмото си Комер и Доналдс посочват неотдавнашни показания на един от бившите бизнес партньори на Хънтър Байдън, Девън Арчър, който каза на панела, че е „категорично невярно“, че Джо Байдън не е играл никаква роля в бизнес сделките на сина си. По-рано CNN съобщи, че Арчър е казал на комисията миналия месец, че Хънтър Байдън е продавал „илюзията“ за достъп до баща си, но не е предоставил доказателства, свързващи Джо Байдън с някой от чуждестранните бизнес сделки на сина му.

Комитетът също така твърди, че е научил, че тогавашният вицепрезидент Байдън се е срещнал с поне един от сътрудниците на Хънтър Байдън в Пекин, докато е бил на посещение по официална работа, цитирайки свидетелство на Арчър. Арчър обаче каза, че не е присъствал на тази предполагаема среща и не знае подробностите.

Комър каза в изявление за CNN относно писмото: „Напълно очакваме Националните архиви да предоставят тази информация на Комитета за надзор, за да можем да осигурим прозрачността, която американците изискват и заслужават.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР